Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Νίκη του Ομπάμα και στο Μέιν, ανησυχία στο «στρατόπεδο» της Κλίντον

Νέα νίκη επί της Χίλαρι Κλίντον πέτυχε ο Μπάρακ Ομπάμα, κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και στο Μέιν. Η μεταξύ τους διαφορά ολοένα και μειώνεται και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα με αλλαγές προσώπων στο επιτελείο της προεκλογικής της εκστρατείας.
Τα ποσοστά στο Μέιν ήταν 59% για τον Ομπάμα και 40% για την Κλίντον, με τον γερουσιαστή του Ιλινόις να κερδίζει 15 εκλέκτορες και τη μεγάλη αντίπαλό του να μένει στους εννέα. Η τελευταία καταμέτρηση δίνει 1.136 εκλέκτορες συνολικά στην πρώην πρώτη κυρία και 1.108 στον Ομπάμα, ενώ ο «μαγικός» αριθμός των εκλεκτόρων για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι 2.025.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «μομέντουμ» του Ομπάμα και οι νίκες που πέτυχε σε όλες τις προκριματικές που ακολούθησαν μετά τις εντυπωσιακές του επιδόσεις στη «Σούπερ Τρίτη» είναι στοιχεία ικανά να του δώσουν την απαραίτητη ώθηση προς τη νίκη και να ανατρέψουν τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, που έδιναν αρχικά μεγάλο προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Χαρακτηριστικό της... φόρας που έχει πάρει ο γερουσιαστής του Ιλινόις είναι μάλιστα ότι το Σαββατοκύριακο αυτό, μετά τις νίκες του στη Νεμπράσκα, την Ουάσινγκτον, τη Λουζιάνα, τις Παρθένους Νήσους και το Μέιν, κέρδισε και ένα βραβείο Γκράμι για την ηχητική εκδοχή ενός βιβλίου του, επικρατώντας μάλιστα των συνυποψηφίων του στη συγκεκριμένη κατηγορία και πρώην προέδρων των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ.
Στο αντίπαλο «στρατόπεδο» οι ειδικοί παρατηρούν κινήσεις «πανικού». Μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δικούς της πόρους για τη χρηματοδότηση της πολιτικής της καμπάνιας, η Χίλαρι Κλίντον προχώρησε, λίγο πριν από την ήττα στο Μέιν, στην αντικατάσταση της διευθύντριας της προεκλογικής της εκστρατείας και παλιάς συνεργάτιδός της, Πάτι Σόλις Ντόιλ.
Τη θέση της Ντόιλ πήρε η Μάγκι Ουίλιαμς, κορυφαία συνεργάτιδα της Κλίντον, όταν η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν πρώτη κυρία. Η Σόλις Ντόιλ θα αναλάβει πλέον το ρόλο της ανώτερης συμβούλου της Κλίντον.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ερχόμενη Τρίτη και τις προκριματικές εκλογές στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη νίκη στον Ομπάμα και στις τρεις περιπτώσεις, με την αντεπίθεση της Κλίντον να αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, όταν και θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές στο Τέξας και το Οχάιο.
Καθοριστική για τη συνέχεια αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει ο Τζον Έντουαρντς, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την «κούρσα» για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών.
Από την πλευρά της Χίλαρι Κλίντον έγινε γνωστό ότι η πρώην πρώτη κυρία είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Έντουαρντς στη Βόρεια Καρολίνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή του, ενώ αργότερα τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έντουαρντς και με τον Μπάρακ Ομπάμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: