Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Την Κυριακή η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαιώνει και ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Χασίμ Θάτσι, θα κηρυχθεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο κ. θάτσι συναντήθηκε το Σάββατο με θρησκευτικούς εκπροσώπους και στη συνέχεια, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί «η επιθυμία των πολιτών του Κοσόβου». «Θα είναι μια μέρα ηρεμίας, κατανόησης και (η ημέρα υλοποίησης) της δέσμευσης του κράτους για την πραγματοποίηση της επιθυμίας των πολιτών του Κοσόβου» υπογράμμισε.
Οι ΗΠΑ και πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου αμέσως μετά την κήρυξή της.Εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της νότιας αυτής επαρχίας της Σερβίας τάσσονται οι αρχές του Βελιγραδίου, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και οι Σέρβοι του Κοσόβου, οι οποίοι αποτελούν κάτι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της επαρχίας.
Στο ρυθμό της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ζει η πρωτεύουσα Πρίστινα των περίπου 500.000 κατοίκων.Οι εργασίες για τους σχετικούς εορτασμούς είναι πυρετώδεις. Τα πάρκα στην πόλη καλλωπίζονται, οι δρόμοι φωταγωγούνται, τεράστια πανό με τη λέξη «independence» (ανεξαρτησία) έχουν αναρτηθεί στους δρόμους, ενώ πολυάριθμες είναι οι αμερικανικές και βρετανικές σημαίες που κυματίζουν στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, με τη συνοδευτική επιγραφή «thank you».
Από το όλο σκηνικό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η αλβανική σημαία, η οποία είναι και το εθνικό σύμβολο των απανταχού Αλβανών στον κόσμο (μαύρος δικέφαλος αετός σε κόκκινο φόντο).«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ένα νέο κράτος, αυτό του Κοσόβου, γεννιέται στα Βαλκάνια. Είναι το δικό μας κράτος» δηλώνει η Μάρτα Μπετσίρι, φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Πρίστινα, η οποία, όπως και πολλές δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι Αλβανοί, ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους για να γιορτάσει το μεγάλο γεγονός.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει σερβικός πληθυσμός, και στους σερβικούς θύλακες της επαρχίας. Η απογοήτευση για την επικείμενη εξέλιξη της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την αλβανική πλειοψηφία εναλλάσσεται με διαθέσεις ανησυχίας και θυμού.Η Βουλή του Κοσόβου, που αριθμεί 120 μέλη, αναμένεται να υιοθετήσει το απόγευμα της Κυριακής τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. Η απόφαση αυτή του νομοθετικού σώματος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Μάρτιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Συντάγματος και καθοριστούν η σημαία, ο εθνικός ύμνος και τα εθνικά σύμβολα του Κοσόβου.Το Κόσοβο θα ανακηρυχθεί «ανεξάρτητο κράτος υπό διεθνή επιτήρηση», στη βάση του σχεδίου του Μάρτι Αχτισαάρι. Ωστόσο, όλο το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, λόγω των αντιρρήσεων της Σερβίας και της Ρωσίας, οι οποίες αντιτίθενται σφόδρα στην ανεξαρτησία της περιοχής.
Το Κόσοβο έχει περίπου 2.000.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 90% είναι Αλβανοί. Στην περιοχή ζουν περίπου 100.000 Σέρβοι. Πριν τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς το 1999, ο αριθμός των Σέρβων του Κοσόβου έφθανε τις 250.000. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο ως το «λίκνο του σερβικού πολιτισμού».Περίπου 50.000 είναι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Στο τμήμα αυτό ο σερβικός πληθυσμός είναι συμπαγής, καθώς δεν υπάρχουν Αλβανοί. Εκεί, οι κάτοικοι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ενός κοσοβάρικου ανεξάρτητου κράτους. Θα κηρύξουν ανυπακοή και θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό δική τους, σερβική διοίκηση, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα του σερβικού κράτους.Για το Μάιο, σε συνεργασία με το Βελιγράδι, έχουν αναγγείλει διεξαγωγή τοπικών εκλογών και σχηματισμό δικού τους Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια de facto διαίρεση του Κοσόβου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: