Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Χερσαία επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός

Τούρκοι στρατιώτες πραγματοποίησαν επιχείρηση εντός του ιρακινού εδάφους καταδιώκοντας Κούρδους αντάρτες, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το νύχτα σε συνέχεια βομβαρδισμών από αεροσκάφη και πυροβολικό, την Πέμπτη, στην ίδια περιοχή εναντίον θέσεων ανταρτών του PKK.
«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σέβονται τις αξίες, την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα του Ιράκ, θα επιστρέψουν (εντός τουρκικού εδάφους) μόλις επιτευχθούν οι στόχοι τους», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Πληροφορίες από ιρακινές πηγές αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί της Πέμπτης έγιναν στην περιοχή του Σενταφάν, περίπου 30 χλμ από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Δεν έχουν υπάρξει, ωστόσο, αναφορές για θύματα.
Από την Αγκυρα, την Πέμπτη, εκδόθηκε ανακοίνωση ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων θα συνεχιστούν όσο αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Από την πλευρά του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι το Ιράκ θεωρεί επίσης του αντάρτες του ΡΚΚ ως απειλή στα κοινά σύνορα, ζήτησε όμως διάλογο για το θέμα της ασφάλειας.
«Ο Μαλίκι ζήτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί την κυριαρχία και το απαραβίαστο των ιρακινών εδαφών και τόνισε τη σημασία της αποφυγής μίας στρατιωτικής λύσης» αναφέρει ανακοινωθέν της ιρακινής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι είχε δηλώσει ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληροφορίες από τους συνοριακούς φρουρούς για τουρκικές δυνάμεις που πέρασαν τα διεθνή σύνορα».
O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα έκανε λόγο για «κακά μαντάτα», αν και ο αμερικανικός Στρατός δήλωσε ενήμερος για την επιχείρηση «περιορισμένης διάρκειας» και έλαβε διαβεβαιώσεις πως ο τουρκικός στρατός θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: