Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Πολιτικό σκάνδαλο με προεκτάσεις στην απαγωγή της Κάμπους συγκλονίζει την Αυστρία

Στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς βρίσκεται το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών με καταγγελίες και κατηγορίες για διαφθορά που απειλούν την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού ενώ έχουν και ανθρώπινη πτυχή.
Η υπόθεση ήρθε στην δημοσιότητα την Τετάρτη με την κατάθεση σε επιτροπή του Κοινοβουλίου του μέχρι τώρα διευθυντή της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Χέρβιγκ Χάιντινγκερ και την αποκάλυψή του για τα λάθη και τις παραλείψεις του υπουργείου Εσωτερικών στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στην Τράπεζα Εργασίας και Οικονομίας.
Ο Χάιντινγκερ, στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, αποκάλυψε επίσης λάθη και παραλείψεις στην ιστορία της Νατάσα Κάμπους, του δεκάχρονου κοριτσιού που είχε απαχθεί το 1998 και εκρατείτο επί οκτώ χρόνια φυλακισμένο σε υπόγειο από τον απαγωγέα της.
Κατά τον Χάιντινγκερ, δύο πρώην υπουργοί Εσωτερικών - η, στο μεταξύ, αποθανούσα Λίζε Πρόκοπ και ο διάδοχός της, και νυν υπουργός, Γκίντερ Πλάτερ - προσπάθησαν να τον εξαναγκάσουν το 2006 σε κατάχρηση εξουσίας ζητώντας του να παραδίδει τα στοιχεία που προέκυπταν από έρευνες για τυχόν ανάμιξη του αντιπολιτευόμενου τότε Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο σκάνδαλο της Τράπεζας απευθείας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος και όχι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονταν τελικά στον Τύπο εν μέσω του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 2006, τις οποίες κέρδισε τελικά το Λαϊκό Κόμμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών.
Σχετικά με την υπόθεση της Νατάσα Κάμπους, ο Χάιντινγκερ δήλωσε ότι τον Απρίλιο του 1998, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απαγωγή της 10χρονης τότε Κάμπους, υπήρξαν σημαντικές, λεπτομερείς μαρτυρίες που αγνοήθηκαν από τις Αρχές. Τις μαρτυρίες, υποστήριξε και πάλι ο Χάιντινγκερ, ότι επιθυμούσε να τις δημοσιοποιήσει μετά την απελευθέρωση της Κάμπους αλλά εμποδίστηκε από την τότε υπουργό Εσωτερικών με το σκεπτικό της αποφυγής ενός σκανδάλου σε προεκλογική περίοδο.
Η αντιπολίτευση στην Αυστρία ζητά, μετά τις αποκαλύψεις του Χάιντινγκερ, εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να εξετάσει τις μεθόδους του Λαϊκού Κόμματος ενώ απειλεί ότι θα συμφωνήσει με την επιτροπή και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο εταίρος του Λαϊκού στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εν τω μεταξύ, το Κόμμα των Πρασίνων ζητά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Γκιούντερ Πλάτερ ενώ ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων τόνισε πως το σκάνδαλο συνιστά κίνδυνο για τη Δημοκρατία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: