Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ πρότεινε την Τετάρτη ριζική ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων με τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ να δίνουν ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα. Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμα δορυφορικό σύστημα επιτήρησης των περιοχών μέσω των οποίων καταφθάνουν πρόσφυγες.
Αν οι προτάσεις του Φράνκο Φρατίνι γίνουν δεκτές από τις 27 χώρες-μέλη, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σύστημα συνοριακής ασφάλειας της ΕΕ, με κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υποστηρικτές των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων κατηγορούν το σχέδιο ως απόπειρα να κρατηθούν εκτός ΕΕ ανεπιθύμητοι πρόσφυγες από την Αφρική και άλλες χώρες, με πρόσχημα την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Η οργάνωση Privacy International θεωρεί ότι τα μέτρα οδηγούν σε μια «Ευρώπη Φρούριο», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι οι βιομετρικοί έλεγχοι θα εμποδίζουν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν διώξεις.
Ο κ. Φρατίνι παραδέχτηκε ότι βασικός σκοπός της πρότασης είναι να εμποδίσει την παραμονή παράνομων μεταναστών.
Είπε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει «τις πιο προηγμένες τεχνολογίες για να φτάσουμε στο ύψιστο επίπεδο ασφάλειας». Το σχέδιο, που προορίζεται να εφαρμοστεί στις 24 χώρες της Ζώνης Σένγκεν, προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την ΕΕ θα δίνουν ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα στο πλαίσιο της αίτησής τους για βίζα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται άδεια για το ταξίδι η καταγραφή θα γίνεται στα σύνορα.
Η πρόταση προβλέπει επίσης τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος βίζα παρόμοιο με αυτό που ήδη εφαρμόζεται στην Αυστραλία, το οποίο εκδίδει «ηλεκτρονικές άδειες ταξιδίου» πριν από την κράτηση εισιτηρίων.
Το σύστημα θα σημαίνει συναγερμό σε περίπτωση που η βίζα λήξει χωρίς να έχει καταγραφεί η έξοδος του κατόχου από την Ένωση.
Προβλέπεται ακόμα η χρήση του δορυφορικού συστήματος Eurosur για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών οδών στα Κανάρια Νησιά, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Φρατίνι συνδυάζεται με ξεχωριστή πρόταση για την παρακολούθηση των αεροπορικών επιβατών που φτάνουν στην ΕΕ. Εμπνευσμένο από τα αντίστοιχα μέτρα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το σύστημα θα αποθηκεύει 19 είδη δεδομένων -διευθύνσεις e-mail, τηλέφωνα και στοιχεία πληρωμής για τα εισιτήρια- για διάστημα 13 ετών.
Το σχέδιο θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια Συμβούλια Υπουργών.
Βιομετρικά συστήματα θα χρησιμοποιηθούν ούτως ή άλλως στην ΕΕ, καθώς από το 2009 όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εκδίδουν διαβατήρια με τσιπ, το οποίο αποθηκεύει τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου