Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη

Μελέτη Αυστραλών επιστημόνων επιβεβαίωσε κάτι που οι έγκυες γυναίκες ήδη υποψιάζονταν, ότι δηλαδή η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη της κυοφορούσας. Μάλιστα, η μνήμη επηρεάζεται μέχρι και ένα χρόνο μετά τη γέννηση, αν και τα συμπτώματα μειώνονται σημαντικά και αφορούν κυρίως τη μνήμη για απλές καθημερινές δραστηριότητες.
«Ο επηρεασμός της μνήμης που βιώνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σαν να συγκρίνεις τη μνήμη μιας υγιούς 20χρονης με αυτή μιας υγιούς 60χρονης γυναίκας», ανέφεραν οι επιστήμονες. Στη μελέτη αναλύονται τα αποτελέσματα 14 διαφορετικών μελετών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν πειράματα επιδόσεων μνήμης σε 1.000 έγκυες γυναίκες, μητέρες και μη έγκυες γυναίκες.
Το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι η μνήμη των εγκύων γυναικών χειροτερεύει αισθητά, κυρίως όταν πρόκειται για την απομνημόνευση νέων ή πολύπλοκων πληροφοριών. «Οι συνηθισμένες λειτουργίες της μνήμης, όπως η μνήμη ενός τηλεφωνικού αριθμού που χρησιμοποιείται συχνά δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα. Όταν όμως πρόκειται για νέους αριθμούς, ονόματα ανθρώπων ή η απομνημόνευση διαφόρων πληροφοριών ταυτόχρονα, τότε οι έγκυες αντιμετωπίζουν δυσκολία», αναφέρει η μελέτη που τονίζει ότι τα συμπτώματα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και ένα χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

2 σχόλια:

jenny είπε...

Είμαι στον 5ο μήνα της πρώτης μου εγκυμοσύνης και νιώθω σαν να πάσχω από Αλζχάιμερ! Αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα, καθώς πρέπει να πάρω δίπλωμα οδήγησης σε έναν μήνα γιατί έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που πέρασα τη θεωρία και λήγουν τα σήματα και στα μαθήματα οδήγησης που κάνω καθημερινά ο δάσκαλος έχει φρικάρει! Μου λέει συνεχώς κάποια πράγματα και στο επόμενο μάθημα δεν θυμάμαι τίποτα! Αν δεν διάβαζα σήμερα το συγκεκριμένο άρθρο, θα πήγαινα σε γιατρό! Αν ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο, παρακαλώ ας το αναρτήσει...

geokalp είπε...

jenny

δυστυχώς δε μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο από ότι έχω αναρτήσει...
θα πρότεινα να πας σε κάποιο γιατρό, στο γυναικολόγο σου πρώτα