Τραγικές στιγμές στη Μιανμάρ, όπου μόνο 10.000 άνθρωποι στην πόλη Μπογκαλάι έχασαν τη ζωή τους από τον κυκλώνα Ναργκίς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Ν.Ουίν. Ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 15.000 και εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση. Γύρω στους 30.000 οι αγνοούμενοι λέει ο Ταϊλανδός ΥΠΕΞ. Για βραδύτητα κατηγόρησε τη χούντα η Λώρα Μπους.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα θύματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα αφού οι Αρχές ακόμη δεν έχουν κάνει καταμέτρηση στα απομονωμένα χωριά της πολιτείας Ιραουάντι, της περιοχής που επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα.Κατά τη διάρκεια του κυκλώνα βυθίστηκαν 67 πλοιάρια και λίγα φέριμποτ στους ποταμούς του Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, ενώ καταστράφηκαν και ορισμένα λιμάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει κάθε είδους βοήθεια από άλλες χώρες και είπε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για σκηνές, τούβλα, τσίγκινες στέγες και καρφιά, φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των νεκρών ανά πόλη, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Μιανμάρ, 14.859 άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Ιραουάντι, ενώ 59 ακόμη έχασαν τη ζωή τους στη Γιανγκόν.
Τριάντα χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι στη Μιανμάρ από το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, εκτός από τους 15.000 νεκρούς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης μετά τη συνάντηση που είχε στην Μπανγκόκ με τον πρεσβευτή της Μιανμάρ.
Τραγικές στιγμές
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στη Μιανμάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φτάσει και τα εκατομμύρια, μιας και δεν έχει γίνει ακόμα μια πλήρης εκτίμηση της κατάστασης.
Χωρίς φως παραμένει η Γιανγκόν, τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό κυκλώνα.
Το στρατιωτικό καθεστώς έχει στείλει στην περιοχή τρία πλοία για παροχή βοήθειας, ενώ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσφέρει την Τρίτη η Ταϊλάνδη.
«Χειρότερο από το τσουνάμι»
Οι καταστροφές από τον κυκλώνα Ναργκίς στην Μιανμάρ μπορεί να είναι «χειρότερες από το τσουνάμι» που έπληξε τον Δεκέμβριο του 2004 τον Ινδικό Ωκεανό και στις πληγείσες περιοχές τα πτώματα βρίσκονται παντού στους δρόμους, ανακοίνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση World Vision.
Ομάδες της οργάνωσης είδαν πτώματα από το ελικόπτερο, δήλωσε ο Κίι Μιν, σύμβουλος της χριστιανικής οργάνωσης, μιας από τις λίγες που δραστηριοποιείται στην Μιανμάρ.«Οι επιπτώσεις της καταστροφής μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές μετά το τσουνάμι γιατί τα μέσα παροχής βοήθειας είναι περιορισμένα και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στις μετακινήσεις» διευκρίνισε.Διεθνής αρωγή
Ήδη βοήθεια ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα.
Ο Καναδάς προτίθεται να εκταμιεύσει 2 εκατ. δολάρια για τη συνδρομή των θυμάτων του κυκλώνα, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Μπεβ Όντα.Τόνισε επίσης πως το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθεί το έργο διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην περιοχή.
Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Λώρα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Μιάνμαρ, με τον όρο ότι το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας θα επιτρέψει σε αμερικανική ομάδα να σταλεί στο έδαφός της.
Σε διάγγελμά της από τον Λευκό Οίκο η Λώρα Μπους τόνισε πως οι ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει να συνεισφέρουν σε βοήθεια, μέσω της πρεσβείας της στη Μιάνμαρ (δόθηκε εντολή να δοθούν άμεσα 250.000 δολάρια).Η ίδια τόνισε πως το καθεστώς θα πρέπει πλέον, μετά τον καταστροφικό κυκλώνα, να μην προβεί στην διοργάνωση του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος του Σαββάτου για τη θέσπιση του νέου Συντάγματος.Επίσης η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ κατηγόρησε τη χούντα της Μιάνμαρ πως απέτυχε στην κύρια αποστολή της να ειδοποιήσει τον πληθυσμό για την επέλαση του κυκλώνα.«Είναι λυπηρό που πολλοί κάτοικοι δεν πληροφορήθηκαν για την επαπειλούμενη καταστροφή παρά μόνον από ξένες πηγές, όπως το Radio Free Asia και το Voice of America, που σήμαναν τον συναγερμό. Ενώ είχαν γνώση για την απειλή, τα βιρμανικά μέσα ενημέρωσης δεν σήμαναν έγκαιρα τον συναγερμό για τους κατοίκους που βρίσκονταν στον δρόμο της καταιγίδας» πρόσθεσε η Λ.Μπους.Τιμές στη Σούου Κι
Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μαξίμ Μπερνιέ ανακοίνωσε πως απένειμε επισήμως τη Δευτέρα την τιμητική καναδική υπηκοότητα στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιάνμαρ Αούνγκ Σαν Σούου Κι, «σε αναγνώριση του μακρού και θαρραλέου αγώνα της για την προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».Τιμή στη Σούου Κι και από τις ΗΠΑ, με την Λώρα Μπους να δηλώνει ότι ο σύζυγός της θα προωθήσει την Τρίτη νόμο για να απονεμηθεί μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις των ΗΠΑ στην κυνηγημένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου