Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Νέο ατόπημα αναγκάζει τη Χίλαρι Κλίντον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

Μία αδέξια αναφορά της Χίλαρι Κλίντον στη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι προκάλεσε αναταραχή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Η υποψήφια για το χρίσμα ζήτησε συγγνώμη, όμως η ζημιά έγινε...
«Ο σύζυγός μου Μπιλ Κλίντον δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 έως ότου κερδίσει τις προκριματικές της Καλιφόρνιας προς τα μέσα Ιουνίου, έτσι δεν είναι; Θυμόμαστε πάντα τη δολοφονία του Μπόμπι Κένεντι τον Ιούνιο στην Καλιφόρνια» είπε η Κλίντον στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους της εφημερίδας της Νότιας Ντακότα, Sioux Falls Argues Leader. Ο Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ.Κένεντι δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1968, ενώ διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Η Χίλαρι Κλίντον ήθελε να πει πως η αναμέτρηση για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών μπορεί να μην αναδείξει νικητή πριν τον Ιούνιο. Ωστόσο, η αναφορά στον Ρόμπερτ Κένεντι προκάλεσε κατάπληξη και οργή στο στρατόπεδο του αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα.
Η ίδια ζήτησε συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας πως δεν είχε σκοπό να φανεί «προσβλητική» και πως προσεύχεται για την οικογένεια Κένεντι. «Λυπάμαι εάν οι αναφορές μου σε αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας μας, ιδιαίτερα για την οικογένεια Κένεντι, πλήγωσαν κάποιον όποιος κι αν είναι αυτός» είπε.
Δήλωσε, επίσης, ότι είχε αναστατωθεί από τις ειδήσεις για την υγεία του γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι και ότι ανακάλεσε πολλές φορές στη μνήμη της το όνομα των Κένεντι. Ο Έντουαρντ Κένεντι, μικρότερος αδελφός του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, διαγνώστηκε αυτήν την εβδομάδα ότι πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, το περιοδικό Time υπενθύμισε στην ιστοσελίδα του πως η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν τα ίδια λόγια σε μια δημόσια συνομιλία με το περιοδικό, στις 6 Μαρτίου. «Θυμόμαστε όλοι αυτή τη μεγάλη τραγωδία όταν δολοφονήθηκε ο Μπομπ Κένεντ. Ο σύζυγός μου δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 παρά τον Ιούνιο. Το να έχεις μια κούρσα για το χρίσμα που διαρκεί έως τον Ιούνιο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο» είχε πει. «Η δικαιολογία της κ. Κλίντον σήμερα είναι πως οι Κένεντι την απασχόλησαν πολύ τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της ασθένειας του Έντουαρντ Κένεντι. Αυτό όμως δεν εξηγεί γιατί το είχε στο μυαλό της για περισσότερους από δύο μήνες» σχολίασε η δημοσιογράφος του Time, Κάρεν Τάμαλτι.
Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Μπέρτον, καταδίκασε τις «ατυχείς» δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας πως «δεν έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία».
Σύμφωνα με το BBC, η επόμενη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι την 1η Ιουνίου στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ δύο ημέρες μετά ακολουθούν η Μοντάνα και η Νότια Ντακότα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: