Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Κι όμως, υπάρχει κάτι θετικό στα μεγάλα οπίσθια

Το λίπος που τείνει να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα στους γλουτούς ίσως βοηθά το μεταβολισμό και προστατεύει από το διαβήτη, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. Μάλιστα μεταμόσχευση τέτοιου λίπους σε ποντίκια οδήγησε σε απώλεια βάρους και πτώση του σακχάρου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το σπλαχνικό λίπος, που συγκεντρώνεται στην κοιλιά, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας, ενώ το ρίσκο είναι μικρότερο στα άτομα που συσσωρεύουν υποδόριο λίπος στους γλουτούς.
Η έρευνα που δημοσιεύουν τώρα ερευνητές του Χάρβαρντ στην επιθεώρηση Cell Metabolism υποδεικνύει ότι το υποδόριο λίπος, ακριβώς κάτω από το δέρμα, προστατεύει ενεργά από την εμφάνιση διαβήτη.
«Ήταν μια διαπίστωση που προκαλεί έκπληξη» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ρόναλντ Καν, επικεφαλής της ομάδας.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του υποδόριου λίπους μεταμοσχεύοντας μικρές ποσότητες βαθιά μέσα στην κοιλιά των ποντικών.
Λίγες εβδομάδες αργότερα τα πειραματόζωα είχαν χάσει βάρος και παρουσίαζαν βελτίωση στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα (Η σύγκριση έγινε με ζώα που είχαν υποβληθεί σε «ψεύτικη» επέμβαση).
«Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι σημαντικό επειδή όχι μόνο δείχνει πως δεν είναι όλο το λίπος κακό, αλλά και επειδή δείχνει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λίπους το οποίο θα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο» σχολίασε ο Δρ Καν.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αναζητήσουν τις ουσίες στις οποίες οφείλεται η ευεργετική δράση του λίπους.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Οι γυναίκες το μαζεύουν εκεί, εμείς στην κοιλιά. Και τελικά αυτό στην κοιλιά σκοτώνει, ενώ στα οπίσθα μπορεί να κάνει και καλό!

geokalp είπε...

όπως ακριβώς το έγραψες!!