Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Αμερικανός στρατιώτης προσπαθούσε να προσηλυτίσει Ιρακινούς με νομίσματα

Την οργή των σουνιτών Ιρακινών προκάλεσε η κίνηση Αμερικανού πεζοναύτη ο οποίος μοίραζε στη Φαλούτζα νομίσματα με τα οποία προσπαθούσε να προσηλυτίσει τους μουσουλμάνους στο Χριστιανισμό.
Σε ορισμένα νομίσματα, από τα συνολικά 10, αναγράφονταν στα αραβικά «Πού θα περάσεις την αιωνιότητα;» και σε άλλα αναγραφόταν περικοπή από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
Η διοίκηση του σώματος των Πεζοναυτών χαρακτήρισε το περιστατικό «μεμονωμένο» και έσπευσε να απομακρύνει τον στρατιώτη.
Ένας από τους σουνίτες ηγέτης στη πόλη τόνισε ότι το περιστατικό ήταν σκόπιμο και προμελετημένο και ότι η υπομονή των μουσουλμάνων εξαντλείται. Ζήτησαν μάλιστα την παραδειγματική τιμωρία του υπεύθυνου.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ένας στρατιώτης χρησιμοποιούσε το Κοράνι για εξάσκηση στην σκοποβολή. Απομακρύνθηκε αμέσως από το Ιράκ ενώ οι ανώτεροί του ζήτησαν συγγνώμη για το περιστατικό. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι.
Το δύο περιστατικά απειλούν να αποξενώσουν τις ΗΠΑ από τους σουνίτες συμμάχους τους με τους οποίους συνεργάστηκαν στενά κατά της Αλ Κάιντα. Η Φαλούτζα, μάλιστα, όπου είχαν σημειωθεί σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και ενόπλων εξτρεμιστών, ήταν από τα πρώτα σημεία όπου η συμμαχία τέθηκε σε εφαρμογή.
Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ, η οποία θα αντικαταστήσει την εντολή παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα και θα προβλέπει την μακροχρόνια παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Ο ριζοσπάστης Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ είχε καλέσει τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα κατά της συμφωνίας. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Σαντρ Σίτι, ένα από τα προπύργια του Στρατού του Μεχντί του οποίου ηγείται ο Μοκτάντα αλ Σαντρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: