Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Νέες απεργίες στη Γαλλία με αφορμή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νέο κύμα απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκίνησε στη Γαλλία με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.
Στην απεργία παίρνουν μέρος εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές προσωπικού.
Καθυστερήσεις και κυκλοφοριακό αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι, κυρίως στις περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές.
Η διοίκηση της εθνικής επιχείρησης των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF διαβεβαίωσε ότι τα δύο στα τρία δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) θα εκτελούνται κανονικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ωστόσο αναμένεται πως ουσιαστικά θα εκτελείται μόλις το 50% των δρομολογίων.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα υπολειτουργήσουν σε περίπου 55 πόλεις, ανάμεσά τους στη Λυών και τη Μασσαλίας, αν και στο Παρίσι τα δρομολόγια του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ θα λειτουργήσουν σχεδόν κανονικά.Μικρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι αερομεταφορές, καθώς τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στην Air France κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Τα συνδικάτα αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει από 40 σε 41 τα χρόνια εργασίας για την παροχή πλήρους σύνταξης.
Πάντως η κινητοποίηση γίνεται σε επιβαρημένο κλίμα για τους απεργούς καθώς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους θεωρούν ότι η απεργία δεν είναι δικαιολογημένη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: