Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

«Πέταξε» το όνειρο αλεξιπτωτιστή για την ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο ύψος

Πρόωρο και ένα μάλλον άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια ενός Γάλλου αλεξιπτωτιστή να κάνει το νέο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης όταν το αερόστατο με το οποίο θα έφτανε στα 40.000 μέτρα αποκολλήθηκε και παρασύρθηκε.
Ο Μισέλ Φουρνιέ επρόκειτο να χρησιμοποιήσει αερόστατο γεμάτο με ήλιο για να ανέβει στα εξωτερικά όρια της στρατόσφαιρας σε ύψος 40 χιλιομέτρων.
Από εκεί θα άρχιζε την ελεύθερη πτώση του που θα του εξασφάλιζε πολλαπλά παγκόσμιο ρεκόρ: την πιο γρήγορη και από μεγαλύτερο ύψος ελεύθερη πτώση, το άλμα με αλεξίπτωτο από μεγαλύτερο ύψος και την πτήση με αερόστατο σε μεγαλύτερο ύψος.
Ωστόσο, μετά την διαδικασία γεμίσματος του αερόστατου σε αεροδρόμιο του δυτικού Καναδά, αυτό αποκολλήθηκε χωρίς την κάψουλα που θα μετέφερε τον Φουρνιέ και παρασύρθηκε. Μία προσπάθεια που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών
Ο 64χρονος Μισέλ Φουρνιέ, με θητεία στις ένοπλες δυνάμεις, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την εξέλιξη. Το κόστος του αερόστατου φτάνει τα 200.000 δολάρια και, όπως είχε γίνει γνωστό, ο Φουρνιέ είχε σχεδόν εξαντλήσει το ποσό που μπορούσε να διαθέσει.
Ο τολμηρός Γάλλος υπολόγιζε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του στη Γαλλία αλλά η κυβέρνηση της χώρας του αρνήθηκε την άδεια θεωρώντας το σχέδιο πολύ ριψοκίνδυνο.
Αν όλα πήγαιναν καλά, η ελεύθερη πτώση του Φουρνιέ θα διαρκούσε 15 λεπτά και θα έπεφτε με ταχύτητα 1.500 χιλιομέτρων ή 1,7 φορές ταχύτερα από τον ήχο. Το αλεξίπτωτο θα άνοιγε σε ύψος 6 χιλιομέτρων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: