Ακόμα και χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο εργαστήριο, οι τομάτες που τρώμε σήμερα είναι πραγματικά μεταλλαγμένα τέρατα: Μέσω σταδιακών αλλαγών εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το μέγεθός τους έχει αυξηθεί κατά 1.000 φορές σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους στην Κεντρική Αμερική.
«Ακόμα και το ντοματάκι τσέρι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με αυτό που απαντάται στην άγρια φύση» σχολιάζει στο Reuters ο Στίβεν Τάνκσλεϊ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.
Παρόλο που δεν είχαν καμία γνώση της γενετικής, οι ιθαγενείς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που καλλιέργησαν τη τομάτα, ένα μικρό μοβ καρπό σε μέγεθος μούρου, προχώρησαν σε επιλεκτικές διασταυρώσεις και με τα χρόνια άλλαξαν εντελώς τα χαρακτηριστικά της.
Προκειμένου να ταυτοποιήσει αυτές τις γενετικές αλλαγές, ο Δρ Τάνκσλεϊ χαρτογράφησε τα 30.000 γονίδια της τομάτας και αναζήτησε διαφορές ανάμεσα στην καλλιεργούμενη και την άγρια ποικιλία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, η τομάτα μεγάλωσε σε μέγεθος λόγω μεταλλάξεων σε δύο γονίδια: το γονίδιο fas, που ελέγχεισε πόσα «διαμερίσματα» είναι χωρισμένο το εσωτερικό της τομάτας, καθώς και σε ένα άλλο γονίδιο που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Όταν το γονίδιο fas της άγριας ποικιλίας μεταφέρθηκε σε σύγχρονες, βιομηχανικές ποικιλίες, τα φυτά άρχισαν να παράγουν μικρά ντοματάκια.
Η ντομάτα, που πιστεύεται ότι κατάγεται από το Περού και αργότερα μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο στο Μεξικό, όπου καλλιεργήθηκε από τους Μάγια.
Είναι στενή συγγενής της πατάτας, του καπνού, της μελιτζάνας, της πιπεριάς αλλά και της μπελαντόνας.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου