Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Απομονωμένη φυλή Ινδιάνων εντοπίστηκε στη Βραζιλία


Μία από τις τελευταίες φυλές Ινδιάνων που ζουν απομονωμένες εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν από αέρος κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι έδωσε στη δημοσιότητα τις εντυπωσιακές φωτογραφίες προκειμένου να αποδείξει ότι η φυλή υπάρχει και να βοηθήσει στην προστασία της γης τους. Βραζιλιάνος αξιωματούχος που συμμετείχε στην αποστολή δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί από τους ιθαγενείς κινδυνεύουν σοβαρά από την παράνομη υλοτομία.
«Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα μνημειώδες έγκλημα εναντίον του φυσικού κόσμου, των φυλών, της χλωρίδας και μαρτυρά τον τέλειο παραλογισμό με τον οποίο εμείς, οι 'πολιτισμένοι', αντιμετωπίζουμε τον κόσμο» αναφέρει ο Χοσέ Κάρλος Μεϊρέγιες, στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Survival International», η οποία προστατεύει τους ιθαγενείς σε όλο τον κόσμο.
Μία από τις φωτογραφίες δείχνει δύο Ινδιάνους, βαμμένους με έντονο κόκκινο χρώμα, έτοιμους να εκτοξεύσουν βέλη στο αεροπλάνο που πετά πάνω από το χωριό τους ενώ ένας τρίτος Ινδιάνος τους παρατηρεί. Αλλη φωτογραφία δείχνει περίπου 15 ιθαγενείς κοντά σε αχυροκαλύβες.
«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να διασφαλίσει την προστασία των εδαφών τους (των ιθαγενών) με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Διαφορετικά, σύντομα θα εξαφανιστούν» είπε ο Στίβεν Κόρι, διευθυντής της οργάνωσης.
Από τις περίπου 100 φυλές που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και ζουν απομονωμένες, περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στη Βραζιλία ή στο Περού. Όλες, σύμφωνα με την οργάνωση, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους, να σκοτωθούν ή να πεθάνουν από νέες ασθένειες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: