Τα βιοκαύσιμα άδικα κατηγορούνται για την επισιτιστική κρίση δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Γεωργία Μαριάν Φίσερ Μπολ, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα αίτια που προκάλεσαν την ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων και τις ταραχές σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Μιλώντας σε διάσκεψη για το θέμα των βιοκαυσίμων, η Μπολ τόνισε ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, μέρος του οποίου έχει διογκωθεί. Η επίτροπος απέδωσε την κρίση, μεταξύ άλλων, στην αυξημένη ανάγκη σε τρόφιμα, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία, και στις κακές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ρωσία που προκάλεσαν την μείωση της παραγωγής. Μέρος της ευθύνης, συνέχισε η επίτροπος, έχουν και οι κερδοσκόποι.
Η Φίσερ Μπολ υποστήριξε ακόμη ότι η «θύελλα στα μέσα ενημέρωσης » με αφορμή τις υψηλές τιμές αγνοεί το ότι «μακροπρόθεσμα οι αυξήσεις των τιμών [...] μπορεί να είναι μία καλή είδηση για το 70 με 80% των φτωχότερων ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από την γεωργία για την επιβίωσή τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σαν στόχο για το 2020 την χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% για τις ανάγκες του τομέα των μεταφορών μέσα στην ΕΕ, στόχος, που κατά την Φίσερ Μπολ, παραμένει ρεαλιστικός.
Η διάθεση βρώσιμων φυτών, όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το ζαχαροκάλαμο, για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει προκαλέσει την αποψίλωση δασών και μάλιστα τροπικών δασών στην Νότια Αμερική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, να πιέζονται συνεχώς προς τα πάνω οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αποτελούν την βάση της διατροφής σε πολλές αφρικανικές και ασιατικές χώρες.
Πολύπλοκα τα προβλήματα στην νότια Αφρική
Στο ίδιο μήκος κύματος με την επίτροπο Φίσερ Μπολ κινήθηκε και παράγοντας την Τράπεζας Ανάπτυξης της νότιας Αφρικής -άλλης μίας περιοχής του πλανήτη που πλήττεται από την επισιτιστική κρίση- ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η απληστία και η κερδοσκοπία στις αγορές προκαλούν την κρίση και όχι η έλλειψη των τροφίμων.
«Υπάρχουν εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό το θέμα», τόνισε ο Τζέι Ναϊντού που αναφέρθηκε στις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες τροφίμων και στην συνεχή αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Σχετικά με τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων ο Ναϊντού κάλεσε σε συνεργασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών.
Υπογράμμισε ακόμη και το οξύ πρόβλημα από τον συνδυασμό των ασθενειών, όπως η ελονοσία και το AIDS, που πλήττουν τις χώρες της νότιας Αφρικής, με την επισιτιστική κρίση, ένας συνδυασμός που αναμένεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα τεράστια προβλήματα της περιοχής.
Επείγουσα βοήθεια από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης
Το διογκούμενο πρόβλημα και οι σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις της έχουν ωθήσει πολιτικούς, ανάμεσά τους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, να ζητούσουν την λήψη μέτρων επειγόντως ενώ έχουν εξαγγείλει και άμεση χρηματική βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ.
Την Τρίτη, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια προς τις χώρες της Ασίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επισιτιστική κρίση. Το ποσό θα δοθεί με την μορφή επείγουσας βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και δανείων, παρέμβαση που θα κλιμακωθεί το 2009.
Εν τω μεταξύ, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας συμφώνησαν να εξευρεθούν τρόποι για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής που θα επιλύσει την επισιτιστική κρίση, καλώντας σε πιο ενεργή συμμετοχή της Τράπεζας. Ωστόσο, οι χώρες-μέλη της Τράπεζας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στην αγορά, ενδεχομένως με τον περιορισμό των εξαγωγών από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου