Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Απεργούν Ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, με πρώτους τους Γερμανούς


Χιλιάδες παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων απεργούν στη Γερμανία, ακολουθούμενοι από συναδέλφους τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, προκαλώντας ανησυχίες για μείωση της διάθεσης γάλακτος στην αγορά.
Η απεργία στη διάθεση των προϊόντων λαμβάνει μαζικές διαστάσεις. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Κτηνοτρόφων (BDM), Στέφαν Μαν δήλωσε ότι εκτιμά πως και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ των προϊόντων.
Το BDM εκτιμά ότι το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει μία εβδομάδα με 10 ημέρες. Σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας συμμετέχει έως και το 80% των αγροτών, εκτιμά το BDM.
Οι αγρότες έχουν εξαγριωθεί από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και να μειώσει την τιμή του στις ευρωπαϊκές αγορές.
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες απαντούν ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για γάλα, κυρίως από ασιατικά κράτη.
Ήδη την υποστήριξή τους στην Γερμανία έχουν εκφράσει ενώσεις κτηνοτρόφων από την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ένωσης παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της Ολλανδίας φαίνεται ότι πρότειναν οι κτηνοτρόφοι να χύνουν το γάλα που παράγουν στα χωράφια τους, ως μέσο αντίδρασης στα νέα μέτρα.
Η αντίστοιχη ένωση στην Αυστρία ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος κατά 50% περίπου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: