Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Νέος κυκλώνας απειλεί άμεσα τη Μιανμάρ, προειδοποιούν επιστημονικά κέντρα

Νέος κυκλώνας ενδέχεται να ξαναχτυπήσει τη Μιανμάρ μέσα στο επόμενο 24ωρο σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για τους Κυκλώνες.
Οι φόβοι πηγάζουν από το γεγονός ότι ένα τροπικό βαρομετρικό χαμηλό κινείται νοτιοδυτικά της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ.
«Η πιθανότητα να εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα είναι αρκετά μεγάλη το μόνο που μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη αυτή είναι μια προσωρινή αλληλεπίδραση με τη γη», επισημαίνει το κέντρο.Τον κίνδυνο για ένα νέο κυκλώνα υπογραμμίζει και το Μικτό Κέντρο Προειδοποίησης για τους Τυφώνες των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πότε και που ακριβώς θα σχηματιστεί.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει αξιωματούχο στη Μιανμάρ για να πιέσει το στρατιωτικό καθεστώς να επιτρέψει την είσοδο σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων.
Ο Λουί Μισέλ, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη, θα πιέσει την χούντα, κατά την τριήμερη επίσκεψή του, να δείξει κατανόηση και διαλλακτικότητα.
Επιπλέον, για τον ίδιο σκοπό αναχώρησε για τη Μιανμάρ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σαμάκ Σουνταραβέτζ.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Τετάρτη πως αν δεν σταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τραγικά.
Όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές αποστολές έχουν καταφέρει να χορηγήσουν βοήθεια μονάχα σε 270.000 από τους 1,5 εκατ. επιζώντες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: