Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος απειλεί να επιδεινώσει το επίπεδο ζωής για τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη ενώ θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει έκθεση.
«Τα μαθήματα των τελευταίων 100 χρόνων δείχνουν ότι η ανθρωπότητα ενήργησε πολύ αργά και σε μικρό βαθμό ενόψει παρόμοιων κινδύνων», αναφέρει ένα προσχέδιο της έκθεσης, μεταδίδει το BBC.
Την πρωτοβουλία για την έρευνα για την Οικονομία των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας είχε η Γερμανία μετά την σύνοδο των G8 που φιλοξένησε το 2007. Τα πορίσματά της θα δημοσιοποιηθούν πλήρως στη σύνοδο της Βόννης για την Βιοποικιλότητα όπου 60 ηγέτες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν στο μισό την αποψίλωση των δασών ως το 2020.
Η έρευνα, που είναι βασισμένη στην έρευνα Στερν για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 7% μέχρι το 2050 λόγω των περιβαλλοντικών καταστροφών.
Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν μειωθεί στο μισό οι υδροβιότοποι ενώ ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών υπολογίζεται ότι είναι 100 με 1000 φορές ταχύτερος από ό,τι δεν υπήρχαν οι άνθρωποι. Αυτές οι απώλειες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, τα ανέπαφα οικοσυστήματα συμβάλλουν στον έλεγχο του νερού και την αποτροπή πλημμύρων που προκαλούν καταστροφές στο αστικό περιβάλλον.
«Όσοι ωφελούνται κυρίως από την φύση είναι το 1,5 δισεκατομμύρια φτωχών του πλανήτη», δήλωσε στο BBC ο συντονιστής της έρευνας Πάβαν Σούκντεβ που προσθέτει ότι αυτά τα οικοσυστήματα είναι το «ΑΕΠ του φτωχού».
Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σύνθετα και ελάχιστα ερευνημένα ζητήματα.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο και στη σύνοδο των G8 στην Ιαπωνία τον Ιούλιο. Μία σχετική προεργασία έχει γίνει από τους υπουργούς Περιβάλλοντος στη πρόσφατή συνάντησή τους όπου συμφώνησαν σε -όχι ικανοποιητικές κρίνουν πολλοί- περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου