Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Νέο Σύνταγμα ενέκρινε η Μιανμάρ την ώρα που η χώρα θρηνεί θύματα από τον κυκλώνα

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, το νέο Σύνταγμα ενέκρινε το 92,4% των ψηφοφόρων στη Μιανμάρ μέσω δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, παρά την τραγωδία του καταστροφικού κυκλώνα.
Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν όλες οι περιοχές της χώρας εκτός από αυτές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το 99%.
Το γεγονός ότι το στρατιωτικό καθεστώς προχώρησε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενώ η λίστα με τους νεκρούς συνεχώς αυξάνεται, στρέφει τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα εναντίον της χούντας, η οποία εξακολουθεί να κλείνει τις πόρτες στα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Σε έκκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης προς τον Βιρμανό ομόλογό του να άρει τους περιορισμούς προς την εξωτερική βοήθεια, έλαβε την απάντηση «το στρατιωτικό καθεστώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνο του».
Δεδομένου ότι η χούντα επιχείρησε και πάλι την Τετάρτη να θέσει όρια στον τρόπο παράδοσης της ξένης βοήθειας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, πρότεινε κατεπείγουσα σύγκληση συνόδου των δωρητριών χωρών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι όροι που θέτει το στρατιωτικό καθεστώς στους ξένους εργαζομένους, σε υπηρεσίες αρωγής και στην μεταφορά εξοπλισμού αυξάνει τον κίνδυνο για λιμούς και επιδημίες που θα πλήξουν τους επιζώντες.
Έκτός από τη σύγκληση συνόδου η οποία λαμβάνει χαρακτήρα «διεθνούς συνάντησης», ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδιάζει να στείλει ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να πιέσει το στρατιωτικό καθεστώς να ανοίξει τα σύνορά του στην ξένη βοήθεια.
«Λυπούμαστε που τα Ηνωμένα Έθνη σπαταλούν πολύτιμο χρόνο για να κανονίζουν τους όρους παράδοσης της βοήθειας παρά για να παραδίδουν τη βοήθεια», δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αδιαλλαξία της χούντας της Μιανμάρ.
Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει φόβους ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 128.000, ενώ τα επίσημα στοιχεία της χούντας μιλούν για 38.491 νεκρούς. Οι εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού μιλούν ωστόσο για πολύ περισσότερους νεκρούς, που κυμαίνονται από 68.833 έως 127.990
Την ίδια ώρα, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε από το λιμάνι του Τσενάι της νότιας Ινδίας με 1.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και προορισμό τους πληγέντες από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: