Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Μαζική διαδήλωση στη Ν.Κορέα κατά των εισαγώγων αμερικανικού βοδινού

Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Σεούλ, ζητώντας από την κυβέρνηση της Ν.Κορέας να ανακαλέσει την απόφασή της για την επανάληψη των εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Σεούλ και αξίωσαν την ακύρωση συμφωνίας που συνήφθη την Πέμπτη, βάσει της οποίας η Νότια Κορέα άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Λι Μιουνγκ-Μπακ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο. Η διαδήλωση, για την οποία είχαν κινητοποιηθεί χιλιάδες αστυνομικοί, πραγματοποιήθηκε ειρηνικά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, πρόκειται για την πιο μεγάλη διαδήλωση που γίνεται από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες σχετικά με το θέμα αυτό πριν από μία εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότιο Κορέα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας αμερικανικού βοδινού κρέατος ως το ξέσπασμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στις ΗΠΑ το 2003.
Η επανάληψη των εισαγωγών αμερικανικού βοδινού στη Νότιος Κορέα ήταν προϋπόθεση που έθεσε η Ουάσινγκτον για να εγκρίνουν οι ΗΠΑ συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Ν.Κορέα, η οποία θα ανεβάσει τον όγκο των συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το αμερικανικό βοδινό είναι ασφαλές. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καθησυχάσει τους Νοτιοκορεάτες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: