Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Πρωτοφανής οδηγία της ελβετικής τράπεζας πουφοβάται συλλήψεις στελεχών της

Πρωτοφανής οδηγία της ελβετικής τράπεζας πουφοβάται συλλήψεις στελεχών της

Oύτε ύποπτοι για συμμετοχή στην... Αλ Κάιντα να ήταν τα στελέχη της UΒS. Η ελβετική τράπεζα, που είναι η δεύτερη στην Ευρώπη (μετά τη βρετανική ΗSΒC) τόσο σε κεφαλαιοποίηση όσο και σε κερδοφορία, διεμήνυσε χθες στους τραπεζίτες που είχαν στελεχώσει τα τελευταία χρόνια το τμήμα private banking της επιχείρησης να μην ταξιδέψουν στις ΗΠΑ γιατί κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις αμερικανικές αρχές!
Η απαγόρευση ισχύει για πάνω από 50 τραπεζίτες της UΒS οι οποίοι απασχολήθηκαν στο Τμήμα Διαχείρισης Περιουσιών και επενδύσεων ευπόρων Αμερικανών. Οι αμερικανικές αρχές υποψιάζονται ότι οι τραπεζίτες της UΒS βοήθησαν τους πελάτες τους να κλέψουν την Εφορία.

Λίγες ημέρες προτού προχωρήσει η UΒS στην πρωτοφανή ταξιδιωτική οδηγία είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, ο Μπράντλι Μπίρκενφελντ, με την κατηγορία ότι βοήθησε κάποιον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό να φοροδιαφύγει.Ο Μπίρκενφελντ αρνήθηκε κάθε κατηγορία στο δικαστήριο, ενώ οι δικηγόροι του απέφυγαν να διανείμουν στον Τύπο κάποια ανακοίνωση για την υπόθεση. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes», οι δικηγόροι του Μπίρκενφελντ και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης θα εμφανιστούν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου που επιλαμβάνεται της υποθέσεως για να «εξετάσουν την υπόθεση και να επιχειρήσουν να επιλύσουν εξωδικαστικά το πρόβλημα».
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μπίρκενφελντ έχει μηνύσει τη UΒS επειδή τον απέλυσε (με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της τράπεζας» ) και ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αμερικανικές αρχές- λέγεται ότι πρόκειται να δώσει στους Αμερικανούς δύο τρανταχτά ονόματα πρώην προϊσταμένων του. Oι πρώτες έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τις υπηρεσίες που παρείχαν ειδικευμένοι στο private banking τραπεζίτες της UΒS σε οικονομικά εύρωστους Αμερικανούς ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτοτε εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση σχεδόν όλοι οι τραπεζίτες του τμήματος private banking της τράπεζας οι οποίοι είχαν πελάτες Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UΒS είναι η πρώτη χρηματοπιστωτική εταιρεία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων (private banking). Ή μήπως ήταν η πρώτη; Γιατί οι «καλοί» πελάτες της UΒS απέσυραν 12,8 δισ. ελβετικά φράγκα (12,1 δισ. δολάρια) από τις συνολικές επενδύσεις που διαχειρίστηκε η τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων, σε τριμηνιαία βάση, που ανακοίνωσε η τράπεζα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σ ύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα στις αρχές Μαΐου, οι επενδύσεις των «καλών πελατών» της περιορίστηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2008 στα 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα από 23,4 δισ. φράγκα που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τον κύκλο εργασιών της τράπεζας στην Ελβετία. Στις ΗΠΑ ο κλάδος τα πήγε καλύτερα, καθώς τα χρήματα που της εμπιστεύθηκαν για να επενδύσει οι εύποροι Αμερικανοί μειώθηκαν στα 3,1 δισ. φράγκα από 8,1 δισ. που ήταν το πρώτο τρίμηνο πέρυσι. Μιλώντας, όμως, στο πρακτορείο Βloomberg ο διαχειριστής της Αtlantis Ιnvestment Research Corp. Εντουιν Μέρνερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Η UΒS χτυπήθηκε από μια πραγματική θύελλα. Οι πελάτες της ίσως της γυρίσουν την πλάτη αν υποψιαστούν ότι οι τραπεζίτες που εμπιστεύθηκαν αρχίζουν να διοχετεύουν πληροφορίες στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Γερμανίας».
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080529&nid=8673355&sn=&spid=1376
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της ΕΑDS

Δεν υπάρχουν σχόλια: