Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Σε όλο το φάσμα των προϊόντων επεκτείνονται οι «μαϊμούδες» στην ΕΕ

Από τα φάρμακα ως τα είδη διατροφής όλοι οι οικονομικοί τομείς είναι πλέον στην Ευρώπη θύματα παραποίησης ή πειρατείας, φαινόμενα τα οποία, μάλιστα, επεκτείνονται, όπως αποκαλύπτει έκθεση για τις κατασχέσεις στα τελωνεία της ΕΕ το 2007.
Τα παραποιημένα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν εν δυνάμει κίνδυνο για τους καταναλωτές (ξυριστικές λεπίδες, ενυδατικές κρέμες, φάρμακα, παιγνίδια, τρόφιμα) καταγράφουν τον πιο εντυπωσιακό ρυθμό διάδοσης, αν βασιστεί κανείς στην περυσινή λεία των ευρωπαϊκών τελωνείων.
Όμως, οι τομείς που τα προϊόντα τους αποτελούν από καιρό αντικείμενα παραποίησης, όπως ο τομέας της ένδυσης ή τα προϊόντα πολυτελείας όπως τα ρολόγια και τα κοσμήματα, δεν υπολείπονται.
Η Κίνα κατασκεύασε περίπου 58% των προϊόντων που κατασχέθηκαν το 2007 και είναι επικεφαλής σε σχεδόν όλους τους τομείς. Πάντως, πάνω από το 15% των προϊόντων που κατασχέθηκαν ήταν άγνωστης προέλευσης, καθώς οι πλαστογράφοι καλύπτουν επιμελώς τα ίχνη.
Ορισμένες χώρες διακρίνονται για την κατασκευή προϊόντων «μαϊμούδων», μολονότι απέχουν πολύ από την πρώτη θέση: η Τουρκία (σχεδόν 5%), η Ινδία, η Γεωργία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ (όλες μεταξύ 2% και 3%) και η Βουλγαρία (1,6%). ,Τα τελωνεία προσδιορίζουν, πλέον ακριβέστερα τις χώρες προέλευσης των προϊόντων που κατάσχονται, χώρες που μπορεί ωστόσο να είναι απλοί τόποι διαμετακόμισης (όπως αναμφίβολα η Τυνησία, η οποία έρχεται δεύτερη στα παιχνίδια «μαϊμούδες»). Στον τομέα αυτόν, η Τουρκία (6,7% των προϊόντων που κατασχέθηκαν πέρυσι προέρχονταν απ' ευθείας από την επικράτειά της) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα προϊόντα διατροφής και τα ποτά, τη δεύτερη θέση μετά τη Γεωργία στα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.Η Ιταλία, απ' όπου προήλθε το 3,7% των κατασχεθέντων προϊόντων, έρχεται στη δεύτερη θέση στα κοσμήματα, τα ενδυματολογικά αξεσουάρ, τον εξοπλισμό πληροφορικής, και στην τρίτη θέση στα προϊόντα διατροφής, τα παπούτσια και τα παιγνίδια. Όσον αφορά τα πλαστά φάρμακα, προέρχονταν το 2007 κατά πρώτο λόγο από την Ελβετία, μετά από την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα πειρατικά CD και DVD που κατασχέθηκαν προήλθαν κατά 75% από την Κίνα, ενώ η Πολωνία καταλαμβάνει με απόσταση την τρίτη θέση (3,3%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: