Σάββατο 31 Μαΐου 2008

«Υπέρ» του γεωργιανού σχεδίου για αυτονομία της Αμπχαζίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Εγκρίνει το γεωργιανό σχέδιο να δοθεί αυτονομία στην Αμπχαζία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στο σύνολό του είναι δίκαιο», τονίζει.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει προτείνει στην Αμπχαζία ένα πακέτο μέτρων, βάσει του οποίου προβλέπεται η επιστροφή της περιοχής αυτής στον έλεγχο της Γεωργίας με αντάλλαγμα τη χορήγηση ευρείας αυτονομίας.
«Ελπίζω το σχέδιο που πρότεινε ο Σαακασβίλι να τεθεί σταδιακά σε ισχύ επειδή στο σύνολό του είναι δίκαιο», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Χρειάζεται απλώς να συμφωνήσει η άλλη πλευρά. Χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος», κατέληξε.
Η Αμπχαζία έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο αυτό.Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο την ανάπτυξη άλλης μιας ρωσικής στρατιωτικής μονάδας στην Αμπχαζία, προκαλώντας την οργή του Τμπιλίσι.
Το ρωσικό υπουργείο ΑΆμυνας ανακοίνωσε την αποστολή μιας μονάδας ρώσων στρατιωτών που θα έχουν μια καθαρά ανθρωπιστική αποστολή. Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι οπλισμένοι και ότι αποστολή τους είναι η βελτίωση των υποδομών των μέσων μεταφοράς της Αμπχαζίας.
«Η ρωσική κυβέρνηση επιδίδεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης μεγάλου εύρους στη Γεωργία με σκοπό την οριστική προσάρτηση ενός τμήματος της Γεωργίας», ήταν η αντίδραση του γεωργιανού υφυπουργού Εξωτερικών Γκρίγκολ Βασάντζε, ο οποίος αναφερόταν στην Αμπχαζία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: