Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Οι φορολογικές δηλώσεις των Ιταλών παραμένουν «αναρτημένες» στο Διαδίκτυο

TO EΠΙΚΡΟΤΩ!!!

Παρά την απαγόρευση της αρμόδιας Κρατικής Αρχής, οι φορολογικές δηλώσεις των Ιταλών παραμένουν ανεπίσημα «αναρτημένες» στο Διαδίκτυο, καθώς το... δαιμόνιο της τεχνολογίας έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά εξασφαλίζοντας πρόσβαση διά της πλαγίας οδού.
Η αρμόδια ιταλική Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει από το δικτυακό του τόπο όλα τα στοιχεία με τα ετήσια εισοδήματα των Ιταλών φορολογουμένων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά με επιχείρημα την ενίσχυση της διαφάνειας.
Το δαιμόνιο της τεχνολογίας, όμως, μπόρεσε να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά: Μπορεί οι πλήρεις κατάλογοι να μη βρίσκονται πλέον στον επίσημο διαδικτυακό τόπο, αλλά έχουν αντιγραφεί σε δεκάδες άλλους, σε μορφή «pdf», μεταξύ των οποίων και στο διάσημο e-mule.
Πρόκειται για site από το οποίο, συνήθως, οι χρήστες «κατεβάζουν» τραγούδια και κινηματογραφικά έργα.
Χιλιάδες πολίτες που δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τις φορολογικές δηλώσεις πριν από την απαγόρευση της Αρχής αναζητούν στα διάφορα φόρουμ του Διαδικτύου τις ακριβείς οδηγίες για το πώς να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα, δια της πλαγίας οδού.
Και οι απαντήσεις, από ανώνυμους πάντα χρήστες, δεν αργούν να φτάσουν: «Είναι αρκετό να πάτε στο e-mule, και να βάλετε στο πεδίο αναζήτησης, τον κωδικό του δήμου που σας ενδιαφέρει. Κατεβάστε τα file τον φορολογουμένων, και διαβάστε...» αναφέρεται σε ένα από τα πολλά φόρουμ. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βιντσέντσο Βίσκο, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της δημοσιοποίησης, υπεραμύνεται της απόφασής του.
«Πιστεύω ότι είναι ένδειξη πολιτισμού. Ο νόμος, άλλωστε, προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις όλων των πολιτών. Απλώς, σήμερα, με την τεχνολογική πρόοδο, αντικαταστήσαμε τις καταστάσεις, γραμμένες σε χαρτί με τους καταλόγους του Διαδικτύου, με στόχο πάντα να εγγυηθούμε την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια» δηλώνει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα «άπλυτα» στη φόρα!
Σάλος στην Ιταλία από τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για 24 ώρες
Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η απροειδοποίητη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δημοσιοποιήσει -για περίπου 24 ώρες- τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών, λίγες ημέρες μάλιστα πριν ο Ρομάνο Πρόντι παραδώσει την εξουσία στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε, έπειτα από παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να κλείσει την ιστοσελίδα της Εφορίας, η οποία δέχθηκε «βομβαρδισμό» επισκέψεων από τους πολίτες που ήθελαν να μάθουν τα εισοδήματα πλούσιων και επωνύμων, αλλά και το τι δήλωσε στην Εφορία ο... γείτονας τους.
Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως ένα ακόμα επεισόδιο του «πολέμου» ανάμεσα στην απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι και τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά οι επικριτές της απόφασης είπαν ότι παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.
Πάντως, η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες για τα θέματα διαφάνειας, καθώς πολλά από τα στελέχη της, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Σ.Μπερλουσκόνι, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Αυτό θα πει διαφάνεια. Πρωτοπόροι οι γείτονες, αν μη τι άλλο.

geokalp είπε...

μακάρι να τους ακολουθούσαμε και στα καλά τους!
καλό βράδυ!