Διά της συνταγματικής αναθεώρησης θέτει η Γαλλία «δικλείδες ασφαλείας» κατά της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τροπολογία που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την ένταξη μεγάλων χωρών στην ΕΕ, κίνηση στοχεύει προφανώς στην Τουρκία των 70 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η τροπολογία, που εισήγαγε στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων βουλευτής του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), εγκρίθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση με ψήφους 48 έναντι 21, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο EU Observer.
Βάσει της διάταξης, η Γαλλία υποχρεούται να διεξάγει δημοψήφισμα για την έγκριση της εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποψήφιου κράτους-μέλους με πληθυσμό που ξεπερνά το 5% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες).
Η αντίθεση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ είναι ξεκάθαρη, όπως και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ προνομιακής σχέσης έναντι πλήρους ένταξης. Ο Σαρκοζί επανέλαβε και προ ημερών από την Πολωνία τη θέση ότι η μουσουλανική Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη.
Από 1ης Ιουλίου η Γαλλία αναλαμβάνει τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ και στο πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν έσπευσε να προειδοποιήσει πως η πολιτική αντίθεση ορισμένων χωρών στην πλήρη ένταξη υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
Η εφημερίδα Turkish Daily News αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Σύνδεσης, την περασμένη Τετάρτη, η Γαλλία επιχείρησε -όπως έχει πράξει, επιτυχώς, και στο παρελθόν- να αφαιρέσει οποιαδήποτε αναφορά σε πλήρη ένταξη από κοινό κείμενο.
Η άρνηση του Αλί Μπαμπατζάν να παραστεί στη συνάντηση του Συμβουλίου εφόσον υπήρχε αυτή η εξέλιξη, καθώς και η στάση της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν, ανάγκασαν τη γαλλική πλευρά να υπαναχωρήσει.
Η τροπολογία που καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια δημοψηφίσματος καταγγέλθηκε από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ούτε και είχε την ομόφωνη στήριξη της γαλλικής δεξιάς.
«Πολλά μάτια είναι καρφωμένα σε εμάς τώρα, αυτά τα συμπατριωτών μας, αλλά και ανθρώπων από όλο τον κόσμο που αναρωτιούνται εάν πραγματικά θα εισάγουμε στο Σύνταγμά μας μία διάταξη που θα στοχεύει μία συγκεκριμένη χώρα» δήλωσε ο Μπρινό λε Μερ του UMP, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, η βουλευτής των Σοσιαλιστών Ρενέ Ντοσιέρ μίλησε για «ντροπή και αίσχος».
«Εάν σε ένα δημοψήφισμα αύριο οι Γάλλοι πουν 'όχι' στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ενώ οι άλλες 26 χώρες πουν 'ναι', τι θα γίνει η ΕΕ;» συμπλήρωσε ο συνάδελφός της Σερζ Μπλισκό.
Ο συντάκτης της τροπολογίας Ρισάρ Μάιγ επιμένει, πάντως, ότι «με τόσο πολυπληθείς χώρες όπως η Ουκρανία, η Τουρκία, η Ρωσία και γιατί όχι η Αλγερία ή το Μαρόκο» στα σύνορα της ΕΕ, το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να συμβουλευτεί το γαλλικό λαό για μελλοντικές αποφάσεις.
Πέραν της Τουρκίας, η τροπολογία επηρεάζει και την Ουκρανία (με 46 εκατομμύρια κατοίκους) που προσβλέπει στο μέλλον σε ένταξη στην ΕΕ.
*Το συνολικό κείμενο για τη αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος ψηφίζεται σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση στις 3 Ιουνίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη δηλώσει πως θα καταψηφίσει. Η Γερουσία ψηφίζει στις 10 Ιουνίου, προτού τα δύο σώματα συνέλθουν από κοινού τον Ιούλιο για την τελική απόφαση με πλειοψηφία τριών-πέμπτων.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου