Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Αυξάνονται τα κρούσματα επικίνδυνου εντεροϊού στην Κίνα

Η επιδημία ενός εντεροϊού που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 26 παιδιά στην Κίνα δεν έχει ακόμα κορυφωθεί, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα. Καθησύχασε πάντως ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου δεν αναμένεται να επηρεαστούν.
Πάνω από 6.300 άτομα, κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών, έχουν προσβληθεί στην ανατολική και νότια Κίνα από τον εντεροϊό 71, ο οποίος προκαλεί μια μορφή αφθώδους πυρετού που μεταδίδεται με το βήχα ή την άμεση επαφή.
Η ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, εξανθήματα και φλύκταινες στο στόμα, είναι συνήθης στα παιδιά και τα βρέφη και προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες χωρίς περιστατικά θανάτων. Όμως η νέα μορφή είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου και σε βλάβες στην καρδιά και τους πνεύμονες.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία.
«Θεωρώ ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε τη φύση του ιού και ο ΠΟΥ παρέχει στην Κίνα την απαραίτητη τεχνογνωσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Κίνα, Χανς Τρέντσον, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πάνω από 5.151 άνθρωποι μολύνθηκαν και 22 παιδιά πέθαναν στην επαρχία Ανούι, αναφέρει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά αναφέρθηκαν στην πόλη Φουγιάνγκ. Αλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, ενώ το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα καταγράφηκε στην επαρχία Ζεζιάνγκ.
Η νόσος άρχισε να εξαπλώνεται στην επαρχία Ανούι στις αρχές Μαρτίου. Ομως η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της επιδημίας στο κοινό, μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκάλεσε την αντίδραση των ΜΜΕ, που ζήτησαν την καθαίρεση τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση σε εθνικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Εκλεισε τα νηπιαγωγεία και απέστειλε αξιωματούχους σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία για να ψεκάσουν τα κτίρια με απολυμαντικό υγρό και να ενημερώσουν το προσωπικό τους για θέματα υγιεινής και πρόληψης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: