Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Στον Γάλλο Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008

Στον Γάλλο Jean-Marie Gustave Le Clezio (Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό) απενεμήθη το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008. Στην ανακοίνωση της Ακαδημίας αναφέρεται ότι ο Λε Κλεζιό είναι «ο συγγραφέας της ρήξης, της ποιητικής περιπέτειας και της έκστασης των αισθήσεων, ένας εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα και κάτω από τον κυρίαρχο πολιτισμό».
Ο Λε Κλεζιό είναι 68 ετών και μόλις δώδεκα από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Είναι η πρώτη φορά από το 1985 που το βραβείο πηγαίνει σε Γάλλο συγγραφέα.
Ο Ζαν-Μαρί Γκυστάβ λε Κλεζιό γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας στις 13 Απριλίου του 1940. Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, όπου στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής. Παρά τα πολυάριθμα ταξίδια του, ο Ζ. Μ.Γκ. λε Κλεζιό δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει, από την ηλικία των επτά με οκτώ ετών: ποίηση, παραμύθι, δοκίμιο, διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα.
Ωστόσο, δεν δημοσίευσε τίποτα πριν το πρώτο του μυθιστόρημα, το 1963, με τον τίτλο "Le proces-verbal" ("Η προφορική αγωγή"), που κέρδισε το βραβείο Ρενοντό.
Έκτοτε έχουν εκδοθεί περισσότερα από τριάντα έργα του. Το 1980 απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Πολ-Μοράν της Γαλλικής Ακαδημίας, για το μυθιστόρημά του "Le desert" ("Η έρημος").
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/09/1574850.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: