Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Έτοιμη για αναχώρηση η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη

Έπειτα από τις αντίστοιχες αποστολές της Ιαπωνίας και της Κίνας, η Ινδία ετοιμάζεται για την εκτόξευση ενός σκάφους που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα χαρτογραφήσει τα γεωχημικά της χαρακτηριστικά.
Ο σεληνιακός δορυφόρος Τσαντραϊάν-1 θα εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρικότα, στα νότια της χώρας, τοποθετημένος στην κορυφή ενός πυραύλου PSLV (Όχημα Εκτόξευσης Πολικών Δορυφόρων).
«Όλοι οι έλεγχοι του οχήματος έχουν ολοκληρωθεί» δήλωσε στο AFP ο Σούμπα Ρέντι, υπεύθυνος για τη δεύτερη εξέδρα εκτόξευσης στη Σριχαρικότα.
«Πρόκειται για μια αποστολή που θα εξερευνήσει τα ορυκτολογικά, γεωλογικά και χημικά χαρακτηριστικά της σεληνιακής επιφάνειας» πρόσθεσε ο Μ.Πρασάντ, υποδιευθυντής του κέντρου.
Η αποστολή, με ονομαστική διάρκεια δύο χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό νέο βήμα για το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 1963 και έθεσε τον πρώτο ινδικό δορυφόρο σε τροχιά με εγχώρια τεχνολογία το 1980. Χάρη στον πύραυλο PSLV, η ασιατική χώρα κατάφερε πέρυσι να εισέλθει στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.
Οι πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη δύο άλλων ασιατικών χωρών, της Κίνας και της Ιαπωνίας, ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα πέρυσι τον Οκτώβριο.
Αντίστοιχο εγχείρημα προγραμματίζει για την επόμενη δεκαετία και η Νότιος Κορέα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: