Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Ηλικίας 345.000 ετών οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές

Οι παλαιότερες ανθρώπινες πατημασιές που έχουν ποτέ βρεθεί, γνωστές και ως «ίχνη του διαβόλου», επιβεβαιώθηκε πλέον ότι είναι ηλικίας 345.000 ετών (συν-πλην 6.000 έτη). Έχουν διατηρηθεί στην ηφαιστειακή τέφρα, στην κορυφή του αδρανούς πλέον ιταλικού ηφαιστείου Ροκαμονφίνα, στην περιοχή της Καμπανίας.
Για πρώτη φορά οι πατημασιές ανακαλύφθηκαν το 2003 από ερασιτέχνες αρχαιολόγους και η σχετική δημοσίευση είχε γίνει από τον Πάολο Μιέτο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Την εποχή εκείνη οι ερευνητές τοποθετούσαν τις πατημασιές πριν από 325.000 - 385.000 χρόνια, ανάλογα με το πότε το ηφαίστειο εξερράγη για τελευταία φορά.
Τώρα το γαλλικό Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών συγκεκριμενοποίησε την ηλικία των αποτυπωμάτων στα 345.000 χρόνια. Το νέο εύρημα επιβεβαιώνει επίσης ότι τα ίχνη ανήκουν στον Ανθρωπο της Χαϊλδεβέργης (Homo heidelbergensis).
Την επόμενη εβδομάδα ο Μιέτο θα ξεκινήσει ανασκαφές σε παρακείμενη τοποθεσία, σε απόσταση 3 χλμ., όπου οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλων, ανάλογης ηλικίας, αποτυπωμάτων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Τα ίχνη δείχνουν ότι οι άνθρωποι βάδιζαν και δεν έτρεχαν, ενώ είναι διπλής κατεύθυνσης (από και προς το ηφαίστειο).
Το 2003 άλλη ομάδα ανακάλυψε, επίσης σε ηφαιστειακή τέφρα στο νότιο Μεξικό, αποτυπώματα ηλικίας 1,3 εκατ. ετών. Επειδή όμως η εποχή αυτή προηγείται εκείνης που θεωρείται ότι εμφανίσθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Αφρική, τα αποτυπώματα δεν θεωρήθηκαν ανθρώπινα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: