Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Στους κόλπους της ΕΕ ενδέχεται να στρέψει την Ισλανδία η οικονομική κρίση

Υπό το βάρος της σαρωτικών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στην ισλανδική οικονομία αρχίζουν να ακούγονται φωνές στο Ρέικιαβικ που ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ ως «δικλείδα ασφαλείας». Για την Τρίτη αναβλήθηκε η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου.
Το Χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ, όπου οι συναλλαγές έχουν διακοπεί από την περασμένη Πέμπτη, θα επαναλειτουργήσει τελικά την Τρίτη με μία ημέρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη επανέναρξη της λειτουργίας του.
«Εξαιτίας των ασυνήθιστων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, οι ανταλλαγές μετοχών στο Χρηματιστήριο της Ισλανδίας θα ανασταλούν και σήμερα, Δευτέρα. Οι αγορές μετοχών θα ανοίξουν ξανά για συναλλαγές την Τρίτ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Ο δείκτης OMX15 του Χρηματιστηρίου του Ρέικιαβικ έχει χάσει το μισό της αξίας του από την αρχή του χρόνου.
Υπό το βάρος της κρίσης έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ένταξης της Ισλανδίας στην ΕΕ. Ισλανδός υπουργός που ήταν σταθερά αντίθετος στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα πως η επιλογή αυτή θα πρέπει τώρα να εξεταστεί για να διαφυλαχθεί η οικονομία της χώρας που πλήττεται από την κρίση.Η Ισλανδία αναγκάσθηκε την περασμένη εβδομάδα να αναλάβει τον έλεγχο τριών μεγάλων τραπεζών της χώρας -των Kaupthing, Glitnir και Landsbanki που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας-, να κλείσει το Χρηματιστήριό της και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να υπερασπιστεί το νόμισμά της, η ισοτιμία του οποίου σημείωνε ελεύθερη πτώση. Η Ισλανδία είναι από καιρό απρόθυμη να ενταχθεί στην ΕΕ φοβούμενη την επίδραση που θα έχει η ένταξη στην ισλανδική βιομηχανία της αλιείας. Όμως ο ίδιος ο υπουργός Αλιείας Έιναρ Γκούντφινσον δήλωσε στο ισλανδικό ραδιόφωνο: «Δεν είναι μυστικό, ήμουν εναντίον της ένταξης. Ωστόσο, η σημερινή αναταραχή δείχνει πως πρέπει να εξετάσουμε κάθε επιλογή».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: