Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Μαζικοί θάνατοι σκύλων στην Κίνα λόγω νοθείας με μελαμίνη

Περίπου 1.500 σκυλιά που εκτρέφονταν για τη γούνα τους στην Κίνα πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια λόγω νοθείας με μελαμίνη στη ζωοτροφή τους, ανακοίνωσαν κτηνίατροι στον Τύπο, ενώ οι Αρχές φαίνεται να προσπαθούν να αποσιωπήσουν το γεγονός.
Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω του σκανδάλου με τα χιλιάδες μωρά στην Κίνα που εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά λόγω ανάλογης νοθείας με μελαμίνη σε βρεφικά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παραπέμπει επίσης στο περυσινό σκάνδαλο με το θάνατο χιλιάδων κατοικίδιων στις ΗΠΑ και την ανάκληση των περισσότερων σκυλοτροφών στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.
Το τελευταίο περιστατικό αφορά εκτροφείς σκύλων στο Ζισάν της επαρχίας Λιαονίνγκ, ανέφερε η εφημερίδα Southern Metropolis Daily. Καθηγητής Κτηνιατρικής στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Σενιάνγκ επιβεβαίωσε στο AP τους θανάτους: «Πρώτον βρήκαμε μελαμίνη στην τροφή των σκύλων και δεύτερον διαπιστώσαμε ότι οι πέτρες στα νεφρά τους αποτελούνταν σε ποσοστό 25% από μελαμίνη» δήλωσε ο Δρ Ζανγκ Γουενκούι.
Ο καθηγητής αρνήθηκε να αποκαλύψει τον παραγωγό της ζωοτροφής, σύμφωνα όμως με την εφημερίδα πρόκειται για την Harbin Hualong Feed Co. στο Χαρμπίν.
Κανείς δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει το συμβάν, τόσο στην εταιρεία όσο και στο κινεζικό υπουργείο Γεωργίας.
Η μελαμίνη, ένα βιομηχανικό χημικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά και λιπάσματα, προφανώς προστέθηκε επίτηδες στη ζωοτροφή, καθώς περιέχει άζωτο και κάνει το προϊόν να φαίνεται πλουσιότερο σε πρωτεΐνες στους ελέγχους.
Τα σκυλιά που πέθαναν στο Λιαονίνγκ ανήκαν σε μια ασιατική ράτσα με τρίχωμα που θυμίζει ρακούν. Στην Κίνα η γούνα τους χρησιμοποιείται κυρίως σε γιακάδες για πανωφόρια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: