Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Αποκαθίστανται οι τοιχογραφίες στο Τείχος του Βερολίνου

Ένα φιλόδοξο -και πολυδάπανο- σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών που κοσμούν την East Side Gallery του Βερολίνου, ξεκίνησε στη Γερμανία.
Η ξεχωριστή αυτή γκαλερί δεν είναι παρά ένα τμήμα (1,3 χλμ.) του Τείχους του Βερολίνου, που διατηρήθηκε για να μην περάσει στη λήθη το σημαντικότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με το BBC, οι εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών θα στοιχίσουν 2,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2009, παράλληλα με την επέτειο των 20 χρόνων (9/11/1989) από την πτώση του Τείχους.
Ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους, το 1990, 118 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν με πολύχρωμες τοιχογραφίες το τμήμα που είχε διατηρηθεί. Πολλά από τα έργα απεικονίζουν την ιστορία πίσω από την ανέγερση του Τείχους.
Φέτος, οι υπεύθυνοι της East Side Gallery αποφάσισαν να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο για τη διάσωσή τους, καθώς κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της ρύπανσης, των καιρικών συνθηκών, αλλά και εκείνων που αφαιρούν κομμάτια τους ως σουβενίρ.
Όλες οι τοιχογραφίες θα αποκολληθούν και θα φιλοτεχνηθούν από την αρχή. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του έργου έχουν ζητήσει από τους 118 καλλιτέχνες που «δημιούργησαν» τη γκαλερί να ξαναφτιάξουν τα έργα τους.
Σε περίπτωση που κάποια τοιχογραφία μείνει «ορφανή», τότε θα κληθούν άλλοι καλλιτέχνες να την επεξεργαστούν, βάσει του πρωτότυπου έργου.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

patsiouri είπε...

Μόλις το διάβασα και στην εφημερίδα!

geokalp είπε...

είμαι δηλαδή πολύ γρήγορος;

πολλά φιλιά!