Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Διπλάσιες δόσεις βιταμίνης D συνιστούν τώρα οι παιδίατροι στις ΗΠΑ

Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι οποίες διπλασιάζουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βρεφική μέχρι και την εφηβική ηλικία.
Οι νέες συστάσεις βασίζονται σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη δεν είναι απαραίτητη μόνο για τα οστά αλλά προστατεύει και από τον καρκίνο, το διαβήτη και την καρδιοπάθεια. Η υποβιταμίνωση δεν είναι σπάνια στους νέους και περιστατικά ραχίτιδας, μιας ασθένειας που προκαλείται από την έλλειψη, καταγράφονται ακόμα και σε ανεπτυγμένα κράτη.
Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις προστατευτικές αυτές δράσεις, η Ακαδημία συνιστά τώρα την πρόσληψη 400 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D την ημέρα, ποσότητα που δύσκολα μπορεί να παράγει μόνος του ο οργανισμός ή να τη συγκεντρώσει από τα τρόφιμα.
Η βιταμίνη D υπάρχει στο γάλα αλλά παράγεται και στο δέρμα όταν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεδομένου όμως ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αφενός προκαλούν βλάβες, αφετέρου είναι πολύ ασθενείς στα βόρεια κλίματα, «τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απαραίτητα κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία» αναφέρει η έκθεση της Ακαδημίας.
Συμπληρώματα απαιτούνται ακόμα και για τα παιδιά που θηλάζουν, ενώ το βρεφικό γάλα του εμπορίου συνήθως είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και στις περισσότερες περιπτώσεις επαρκεί.
Το κατά πόσο οι νέες συστάσεις θα υιοθετηθούν και επισήμως από την αμερικανική κυβέρνηση θα εξεταστεί τώρα από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις, που εκδόθηκαν το 2003, τα παιδιά και οι ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται 200 IU βιταμίνης D την ημέρα. Για τις ηλικίες 51 έως 70 ετών η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανεβαίνει στις 600 IU και μετά τα 71 αυξάνεται στις 600 μονάδες.
Η έκθεση της Ακαδημίας θα δημοσιευτεί στην επιθεώρησή της Pediatrics.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: