Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Νέο σκάνδαλο με ληγμένα τυριά και σαλάμια στην Ιταλία

Ληγμένα τυριά και σαλάμια φέρεται να διέθετε επί σειρά ετών σε σούπερ μάρκετ η εταιρεία Galbani, σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένων στην Εισαγγελία της Περούτζια. Τα προϊοντα πωλούνταν με αλλαγμένη ημερομηνία λήξης ως εγγυημένα και φρέσκα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υποχρεώνονταν από τους ανωτέρους τους να πωλούν τα τυριά με ψεύτικη ημερομηνία λήξης.
Οι εισαγγελεις έχουν στα χέρια τους γραπτά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και ηχητικές μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι η εν λόγω μέθοδος εφαρμοζόταν τόσο για τα τυριά, όσο και για τα σαλάμια της εταιρείας, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Τους περασμένους μήνες,το όνομα της Galbani είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο «ανακύκλωσης» αλλοιωμένων τυριών μαζί με μεγάλες ποσότητες φρέσκων τυροκομικών προϊόντων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν προέκυψαν συνολικές ευθύνες της εταιρείας, αλλά μεμονωμένων υπάλλήλων της. Σε σχέση με το νέο σκάνδαλο «Etichette inesatte» (Aνακριβείς ετικέτες), η πρώτη καταγγελία των εργαζομένων προς τους ανώτερούς τους έγινε το 2005 και αφορούσε τα τυριά μοτσαρέλα, ρικότα, κατσιότα και σαλάμι τύπου «Μιλάνο». Μετά την εσωτερική αυτή καταγγελία, οι ιθύνοντες της ιταλικής βιομηχανίας, εξηγεί η Repubblica, κινητοποιήθηκαν. «Απέσειραν τα ληγμένα προϊόντα, αλλά στην συνέχεια, η όλη πρακτική δεν σταμάτησε».Οι υπεύθυνοι της Galbani είχαν επίσης πληροφορηθεί και για ελλείψεις στον τρόπο φύλαξης των τυριών, που σε κάποιες περιπτώσεις έμεναν εκτός ψυγείου, μέσα σε γκαράζ, προσθέτει η ιταλική εφημερίδα. Η εταιρεία τονίζει σε ανακοινωθέν της ότι «πρόκειται για συμβάν του 2005, το οποίο και σχετίζεται με την συμπεριφορά ενός μόνο εργαζόμενου στις αποθήκες της Περούτζια. Το συγκεκριμένο θέμα, αντιμετωπίσθηκε και λύθηκε έγκαιρα, με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων». Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Adiconsum ζητά όμως να αποζημιωθούν οι πολίτες που αγόρασαν ληγμένα προϊόντα, ενώ η αλυσσίδα σούπερ μάρκετ Coop της κεντρικής Ιταλίας έκανε γνωστό ότι «για προληπτικούς λόγους, εν αναμονή των αναγκαίων ελέγχων, αποφασίσθηκε να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα Galbani».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: