Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Αδειάζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ οι Ισλανδοί

Μετά από την ξέφρενη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι Ισλανδοί κατακλύζουν τα σουπερμάρκετ συσσωρεύοντας τρόφιμα, καθώς η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ισλανδία απειλεί τις εισαγωγές, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
«Έχουμε ζήσει τρελές καταστάσεις την τελευταία εβδομάδα. Οι πωλήσεις έχουν διπλασιαστεί», αναφέρει ο Smari Oluffsson, διευθυντής της εκπτωτικής αλυσίδας ειδών διατροφής Bonus σε κεντρικό εμπορικό κέντρο του Ρέικιαβικ.
Η αγορά συναλλάγματος της Ισλανδίας έχει «μπλοκάρει» μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και την εγκατάλειψη της προσπάθειας «κλειδώματος» του νομίσματος από την κυβέρνηση. Πολλές είναι οι τράπεζες δεν συναλλάσσονται σε ισλανδική κορώνα και οι προμηθευτές του εξωτερικού απαιτούν προκαταβολή των πληρωμών. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν σε προτεραιότητα τις συναλλαγές συναλλάγματος για αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο.
Οι Ισλανδοί καταναλωτές, με το πέμπτο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, αγοράζουν πλέον ακριβότερα. Το κόστος των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία εισάγονται σχεδόν στο σύνολό τους, έχει αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους μήνες, ανέφερε 33χρονος πελάτης του Bonus που έφυγε από το κατάστημα με το καλάθι του γεμάτο. «Η κατάσταση έχει προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/13/1576334.htm

1 σχόλιο:

Michalis είπε...

Μια και ασχολούμαι αρκετά με το θέμα Ισλανδία, αξίζει να επισημανθεί ότι ο ισλανδικός πανικός είναι πολύ πιο ...ψύχραιμος για τα μεσογειακά μας δεδομένα. Προς το παρόν, τουλάχιστον.