Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ντυθείτε κομψή Παριζιάνα. Συμφέρει

Το ανεπιτήδευτο στυλ της σύγχρονης Παριζιάνας γίνεται της μόδας σε όλο τον κόσμο. Και είναι και... φθηνότερο O κόσμος όλος κάνει μόδα. Η πιο μοντέρνα έκφραση δημιουργικότητας είναι να λες ότι είσαι σχεδιαστής που κάνει ρούχα. Στις μέρες μας υπάρχουν τόσες εβδομάδες μόδας σχεδόν όσες είναι και οι πρωτεύουσες των ανεξάρτητων χωρών της υφηλίου.
Κι ανάμεσά τους, το Παρίσι παραμένει η Βασιλεύουσα του στυλ. Την ώρα που γύρω μας σκάνε τα κανόνια της κρίσης, το Παρίσι μας δείχνει τις γυναίκες του, για να εμπνεόμαστε και να παίρνουμε κουράγιο για τις αβέβαιες ημέρες.
Το Παρίσι πουλάει σε όλες τις κλίμακες. Πολυτέλεια, πρετ α πορτέ, ομορφιά, ανέμελο στυλ, καλλιτεχνική αλητεία. Η Παριζιάνα είναι της μόδας παντού. Όλες οι εικόνες και οι διαθέσεις της γυναίκας τού σήμερα συνδέονται με το DΝΑ τής μοιραίας Γαλλίδας με τη βραχνή φωνή, το βαθύ βλέμμα, τα καλλίγραμμα πόδια που τονίζονται από το ντύσιμό της και τα τακούνια της. Αυτά τουλάχιστον λένε οι παραδοσιακοί οίκοι πολυτελείας που χρησιμοποιούν αυτό το κλισέ για να πουλήσουν στις νέες αγορές της Ασίας, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής τσάντες, αρώματα, μαντίλια κι εκατοντάδες αποχρώσεις κόκκινων κραγιόν. «Οι γυναίκες είναι εκείνες που κάνουν τη μόδα να υπάρχει. Γιατί η εποχή απαιτεί από εκείνες να είναι όμορφες και τέλειες. Είναι σκληρό να είσαι γυναίκα, αλλά και εκπληκτικό. Γιατί πρέπει να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Η μόδα λοιπόν πουλάει στη γυναίκα το όνειρο. Και δεν λέω ότι αυτό το όνειρο για να είναι όμορφο πρέπει να είναι νεανικό. Αγαπώ τις γυναίκες που έχουν ρυτίδες στο πρόσωπο. Είναι τα ίχνη της ζωής τους», λέει ο Αλμπέρ Ελμπάζ, σχεδιαστής στον οίκο Lanvin και εκπρόσωπος του νωχελικού παριζιάνικου στυλ, που κάνει το τσαλακωμένο μετάξι και τη μαύρη κορδέλα γκρο απαραίτητα υλικά για να δείχνει ένα μαύρο φόρεμα εξαιρετικά μοντέρνο.
Η μόδα της επόμενης ημέρας είναι γαλλική. Γιατί μιλάει σε γυναίκες με ωριμότητα στο στυλ και όχι επιπόλαιη διάθεση για ξόδεμα χρημάτων στα ρούχα. Οι σχεδιαστές, οι στυλίστες, οι φωτογράφοι των γυναικείων περιοδικών έχουν κατέβει στους δρόμους του Παρισιού ψαρεύοντας ειδήσεις για το πώς ντύνονται τα κορίτσια της διπλανής πόρτας. Οι Παριζιάνες ακόμα και όταν είναι νέες αποφεύγουν να δείχνουν πιτσιρίκες και μπουμπούδες. Γι΄ αυτό και ένα μαύρο σακάκι μπλέιζερ ή μία βαθύχρωμη μπλε ναυτική καμπάνα είναι μέρος της κληρονομιάς που λαμβάνουν τα κορίτσια από τις μητέρες τους, οι οποίες έζησαν τον περίφημο Μάη του ΄68, την αμφισβήτηση της εξουσίας. Σήμερα που το Παρίσι δείχνει τη μητροπολιτική του ταυτότητα μέσα από τα χρώματα και το παραδοσιακό ντύσιμο των μεταναστών που ζουν στα προάστιά του, οι γυναίκες της πρωτεύουσας δένουν με μία ανδρική ζώνη τα φαρδιά φορέματα σε αφρικανικά μοτίβα, λατρεύουν τα κρόσσια στις κοντές μπότες τους και στις τετράγωνες τσάντες με αλυσίδα που κρεμούν χιαστί στον ώμο τους, στις οποίες αφαιρούν το έθνικ φολκλόρ.
Για το βράδυ δύο είναι τα κομμάτια που έτσι κι αλλιώς θα τονίσουν το ίδιο σημείο του σώματός τους: στενό κολλητό παντελόνι ή μίνι δερμάτινη φούστα για να φανούν τα λεπτά πόδια μέσα σε πέδιλα ή μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο. Κι επειδή η Παριζιάνα την κομψότητα την έχει συνδυάσει με περιποιημένα νύχια, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει το κρύο να της χαλάσει την εμφάνιση. Κι αυτό σημαίνει γυμνά δάχτυλα, βαμμένα βαθύ μπλε σχεδόν μαύρο, πέδιλα με λεπτά λουριά ή γόβες μαύρο λουστρίνι με τακούνι στιλέτο.

η συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: