Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Η «μελωδική» γυμναστική αυξάνει σημαντικά τη φυσική αντοχή

Μέχρι και 15% ενδέχεται να αυξηθεί η φυσική αντοχή των ανθρώπων που γυμνάζονται ακούγοντας μουσική, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό αθλητικής ψυχολογίας «Journal of Sport and Exercise Psychology».
Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ Κώστας Καραγιώργης, υφηγητής αθλητικής ψυχολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο Μπρουνέλ, μετά από έρευνα απέδειξε ότι επιλεγμένη μουσική μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη φυσική αντοχή ενός ανθρώπου και να επιδράσει θετικά στην καρδιοαγγειακή άσκηση.
Κορυφαίοι αθλητές εξάλλου, όπως ο μαραθωνοδρόμος και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Χαϊλέ Γκεμπρελασιέ, γυμνάζονται συστηματικά ακούγοντας μουσική.
Η μουσική, πέρα από τη βελτίωση της φυσικής αντοχής, δημιουργεί αίσθημα ευφορίας στον ασκούμενο και τον επηρεάζει θετικά, ακόμα και όταν ασκείται πολύ εντατικά.
Τα πορίσματα της έρευνας εφαρμόστηκαν και πρακτικά στις 5 Οκτωβρίου σε δρόμο μεγάλης απόστασης στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου.
Διοργανώτρια εταιρεία ήταν η Sony Ericsson και ο Δρ Καραγιώργης επέλεξε, με επιστημονικά κριτήρια, τη μουσική που συνόδευε από τα ακουστικά 12.500 δρομείς.
Η έρευνα του Δρ Καραγιώργη αφορά κυρίως τους πάσχοντες από καρδιοαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία. Στα άτομα αυτά συστήνεται από τους γιατρούς να ασκούνται βαδίζοντας γρήγορα ή τρέχοντας. Η συνοδεία μουσικής μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην άσκησή τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: