Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Βρετανία: Εξαγριωμένες με τις τράπεζες οι επιχειρήσεις

Οι τράπεζες συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» τις μικρές επιχειρήσεις με αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια και τους λογαριασμούς υπερανάληψης, συχνά μάλιστα αναθεωρώντας τους όρους των δανείων χωρίς ή με κάποια υποτυπώδη προειδοποίηση.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι βρετανικές τράπεζες επιβαρύνουν τους πελάτες τους με πρόσθετες προμήθειες, όπως είναι τα έξοδα διαχείρισης που φτάνουν έως και τις 250 λίρες, σημειώνει η εφημερίδα "The Independent".
Αυτή η «κακή διαγωγή» των τραπεζών έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια με λογικά επιτόκια στις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου διάσωσης αξίας 37 δισ. λιρών.
Κάθε εβδομάδα, 280 μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία βάζουν «λουκέτο» με ρυθμό που υπερβαίνει κατά επτά φορές αυτόν που ίσχυε μία εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ο Μάρκ Έσλεμοντς, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικής ένδυσης στην Άμπερντιν, έλαβε επιστολή από την HBOS στην οποία διατηρεί λογαριασμό υπερανάληψης, με την οποία η τράπεζα τον ενημερώνει ότι το επιτόκιο που πληρώνει θα υπερδιπλασιαστεί. Επιπλέον, θα επιβαρυνθεί με έξοδα διαχείρισης ύψους 250 λιρών.
«Το ξέρω ότι όλοι επιδιώκουν το κέρδος, αλλά έχω πλέον την εντύπωση ότι οι τράπεζες έχουν τη δύναμη να κάνουν ό,τι θέλουν» δηλώνει αγανακτισμένος στην εφημερίδα The Independent.
Πηγή: Τhe Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: