Η de facto κατάργηση των αυστηρών κοινοτικών κανόνων περί «κρατικών ενισχύσεων» προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προτεραιότητα, στην παρούσα συγκυρία, είναι η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Νέλι Κρουζ υποστήριξε, τη Δευτέρα, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να «βυθιστεί στο χάος», χωρίς τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. «Αν διακόψουμε ή εγκαταλείψουμε την πολιτική του ανταγωνισμού θα δημιουργήσουμε μια ζούγκλα» τόνισε.
«Δεν μας χρειάζεται αυτή η Αγρια Δύση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η κατάργηση των κανόνων ανταγωνισμού θα αποτελέσει «συνταγή για το χάος».Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, οδηγίες για την εφαρμογή των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, «δίνοντας στα κράτη-μέλη σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση του οικονομικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί θετικά τόσο για την οικονομία όσο και για τον φορολογούμενο» επισήμανε η επίτροπος.Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την τάση των κρατών-μελών να αγνοούν τους κανόνες, ειδικά αυτούς που αφορούν στα όρια κρατικής ενίσχυσης προς τον δημόσιο τομέα, στην προσπάθειά τους να αντιδράσουν στην πιστωτική κρίση και να διασώσουν τις τράπεζες από την κατάρρευση.
Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει σε μια σειρά μέτρων διάσωσης, όπως αυτό της Βρετανίας και της Δανίας, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για άλλα ανάλογα μέτρα, ειδικά για την περίπτωση της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας αποφάσισε να παρέχει εγγυήσεις στις καταθέσεις και τα χρέη των τραπεζών για δύο χρόνια.
Ωστόσο, ακόμα και αν δεν δηλώνεται επισήμως, ουσιαστικά οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων έχουν μπει στο «ψυγείο», τουλάχιστον μέχρι να φανούν στον ορίζοντα οι πρώτες ενδείξεις αντιστροφής του κλίματος στις οικονομίες και τις αγορές.
Πρακτικά, πάντως, η ΕΕ έχει «χαλαρώσει» τους κανόνες και σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ειδικότερα στην υπέρβαση του ορίου του ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Ερωτηθείσα αν τα μέτρα θα θέσουν σε κίνδυνο το στόχο της ΕΕ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η εκπρόσωπος της ΚομισιόνΑμέλια Τόρες δήλωσε τη Δευτέρα:
«Όπως γνωρίζουμε, με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα υπάρξει μια επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και σε μερικές περιπτώσεις μειώνονται πολύ. Η δαπάνη παραμένει η ίδια και σε μερικές περιπτώσεις αυξάνεται εκεί όπου η ανεργία έχει ήδη αυξηθεί» δήλωσε.
«Το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και όσο νωρίτερα το πετύχουμε, τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας που αρμόζει στη δυναμική μας» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου