Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Γιατί προτιμούν τα Gap από τα Gucci οι Νεοϋορκέζοι;

Όλες τις ημέρες τις προηγουμένης εβδομάδος η Νέα Υορκη ήταν ότι «πρέπει» για να την περπατήσει κάποιος. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός με θερμοκρασία γύρω στους 20-24 βαθμούς... Όμως κάτι φαίνεται ότι εχει αλλάξει στην πόλη σε σχέση με πέρυσι ή με πρόπερσι. Από την 5η Λεωφόρο έως το Soho τίποτε «στον αέρα» δεν μυρίζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που ζούσαν οι κάτοικοι άλλα και οι επισκέπτες του «μεγάλου μήλου» πριν ξεσπάσει η πρωτοφανής τραπεζική και στεγαστική κρίση που πλήττει όλα τα κοινωνικά στρωματά των κατοίκων στις ΗΠΑ.
Οι έχοντες τα μεγάλα πορτοφόλια σταμάτησαν να ξοδεύουν με αποτέλεσμα ο τζίρος των καταστημάτων τον Οκτώβριο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 να έχει σημειώσει κάμψη από 30% έως και 50% σε σχέση με πέρυσι.
Σε εστιατόρια που έως πριν λίγους μήνες έπρεπε να κλείσει κάποιος τραπέζι 4-5 ημέρες νωρίτερα, τώρα βρίσκεις με ένα τηλεφώνημα 2-3 ώρες πριν. Στα πολύ ακριβά καταστήματα της 5ης Λεωφόρου, οι υπάλληλοι τρέχουν στην κυριολεξία «λαχανιασμένοι» να εξυπηρετήσουν τους λιγοστούς πελάτες. Και ο ένας υπάλληλος προσπαθεί να «κλέψει» την προμήθεια του άλλου από τις πωλήσεις. Άλλωστε στην Αμερική οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και όλοι προσδοκούν να πάρουν bonus από τις πωλήσεις που θα κάνουν μέσα σε έναν μήνα. Δηλαδή εάν δεν πουλήσεις δεν παίρνεις προμήθεια μένεις με τον πενιχρό μισθό. Αυτός είναι ο κανόνας της αγοράς. (Σημειώνεται ότι οι σερβιτόροι των εστιατορίων που λειτουργούν στα πολυκαταστήματα δεν έχουν μισθό. Πληρώνονται μόνο από τα tips).

Στην Νέα Υόρκη το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι για την κρίση που όμοια της δεν έχουν ξαναδεί 2 γενιές Αμερικανών (και όχι μόνο) πολιτών. Το ερώτημα που απασχολεί όλους τους Νεοϋορκέζους είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. «Εντάξει, η κρίση είναι εδώ. Όμως μέχρι πότε θα συνεχιστεί; Τι θα γίνει με την Wall Street;» ρωτάνε γεμάτοι αγωνία. Εκατοντάδες πρώην Golden boys επιχειρήσεων και μεγάλων τραπεζικών κολοσσών που έχουν την έδρα τους στην μητρόπολη του καπιταλισμού βλέπουν καθημερινά το φάντασμα της ανεργίας να πλανάται πάνω από τον ουρανό της πόλης.
Πλέον δεν αγοράζουν Porsche και πανάκριβα κουστούμια Zegna ή Gucci αλλά προσπαθούν να κάνουν οικονομίες καθώς το αύριο είναι «νεφελώδες», ενώ κανείς δεν ξέρει που θα πάνε οι τιμές του πετρελαίου σε λίγους μήνες καθώς τώρα βρίσκονται περί των 80 δολαρίων το βαρέλι. Κατεβαίνοντας κανείς την 5η Λεωφόρο από την 44η προς το Central Park θα συναντήσει πολυτελείς βιτρίνες με όλες τις μεγάλες φίρμες και τις μεγάλες τράπεζες (Citibank, Wells Fargo κ.λπ).
Ο επισκέπτης που θα περάσει το κατώφλι των καταστημάτων του Ε. Zegna, του Ferragamo, της Prada η της Gucci δεν χρειάζεται να μείνει πολύ ώρα για να καταλάβει την παγωμένη ατμόσφαιρα. Φαίνεται από την αγωνία των υπαλλήλων να πουλήσουν όσον το δυνατόν περισσότερα σε έναν πελάτη καθώς όσοι έχουν πλέον γερά πορτοφόλια είναι λιγοστοί. Έναν-δυο πελάτες είχε και το Church΄s στην 428 Madison Αvenue. Λογικό, όταν ένα ζευγάρι παπούτσια κοστίζει 500 δολάρια.
Στο πολυκατάστημα-σύμβολο των πολύ πλούσιων Bergdorf & Goodman, ένας Έλληνας που εργάζεται στον 3ο όροφο για λογαριασμό μεγάλης ιταλικής φίρμας είναι κατηγορηματικός: «οι περισσότεροι έρχονται και δεν ψωνίζουν. Προτιμούν τώρα άλλα καταστήματα περισσότερο οικονομικά». Έτσι για παράδειγμα τα Gap, οι Brooks Brothers και τα Abercrobie, είναι 3 φίρμες που έχουν την τιμητική τους. Τα καταστήματά τους είναι γεμάτα ανά πάσα στιγμή. Οι τιμές τους είναι καλές και για παράδειγμα με 300 δολάρια μπορεί κάποιος να φύγει με 2 σακούλες γεμάτες ρούχα.
Την τιμητική του έχει και το Juicy. Ρούχα της μόδας και φόρμες σε όλα τα χρώματα πουλάνε πολύ στο γυναικείο κοινό καθώς θεωρείται must τα τελευταία χρόνια. Βέβαια μια φόρμα κοστίζει περίπου 220 δολάρια άλλα παρόλα ταύτα πουλάει… Ένα άλλο κατάστημα που είναι ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας πάει κάποιος είναι το Apple στο Central Park απέναντι από το Plaza (ώρες λειτουργίας 10.00 έως 02.00). Οι νεοϋορκέζοι έχουν «μανία» με ότι γράφει πάνω το όνομα apple (iPhone , iPod κλ.π). Μάλιστα κανείς πλέον δεν μπορεί να αγοράσει το iPhone από τις ΗΠΑ καθώς είναι υποχρεωμένος να αγοράσει και σύνδεση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΑT&T για 2 χρόνια. Πάντως το μικρό iPod των 4GB κοστίζει μόνον 199 δολάρια.

10% - 20 φθηνότερα και τα εστιατόρια
Σίγουρα στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πολλά εξαιρετικά εστιατόρια που μπορεί κάποιος να γευματίσει η να δειπνίσει.
Οι τιμές φαίνεται ότι έχουν υποχωρήσει έως και 20% γεγονός που σημαίνει ότι οι έξυπνοι Αμερικανοί επιχειρηματίες πολύ εύκολα αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους ακόμα και προς τα κάτω όταν χρειαστεί. Ένα από αυτά είναι το L’Atelier de Joël Robuchon (στεγάζεται στο Four Seasons) όπου κάποιος μπορεί να γευματίσει με 200-230 δολάρια και να απολαύσει σπάνιες γεύσεις φτιαγμένες ίσως από τον κορυφαίο του πλανήτη.
Επίσης στο ΜeatPacking Destrict στο εστιατόριο Spicemarket διάσημο για τις πολυνησιακές του γεύσεις ( και πάντα γεμάτο ) οι τιμές δεν ξεφεύγουν πάνω από 80 δολάρια το άτομο. Μάλιστα είναι εξαιρετικά εύκολο για να βρει κάποιος τραπέζι για 8-10 άτομα ακόμα και εάν κάνει την κράτηση το απόγευμα της ιδίας ημέρας.
Ακόμα και στο Soho στο διάσημο Baltazar γευματίζει κάποιος καταπληκτικά, με σχεδόν 30 δολάρια το άτομο δηλαδή όσα χρειάζεται κάποιος στην Αθήνα για να παραγγείλει 1,5 πίτσα στο γραφείο του ή στο σπίτι του.

Στα βιβλιοπωλεία
Στις προθήκες των μεγάλων βιβλιοπωλείων της 5th Aven. τα βιβλία με τίτλους «Πώς θα κερδίσετε το πρώτο σας εκατομμύριο» του Tramp η «Πώς να κερδίσετε από το real estate» είναι ξεπερασμένα. Όλα αυτά αντικαθίστανται πλέον με βιβλία για την κρίση. Πάνε οι εποχές που βασίλευαν τίτλοι για τα private equities και τα hedge funds. Τώρα κυριαρχεί το βιβλίο για την κατάρρευση της Bear Stearns με τον τίτλο «Η παγίδα της αρκούδας» (Bear Trap). To εντυπωσιακά μεγάλο μενού των εκδόσεων συμπληρώνεται από το «The Τrillion Dollar Melt Down» (Το λιώσιμο των τρισεκατομμυρίων) καθώς επίσης και από τα βιβλία του Γουόρεν Μπάφετ.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=602221

Δεν υπάρχουν σχόλια: