Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

«Σβήνει» η Αρχή Προστασίας κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης σε πολυκατοικία

Την αφαίρεση 14 καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που έχει εγκατασταθεί σε πολυκατοικία διέταξε η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατόπιν προσφυγής των ενοίκων.

Η Αρχή απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς το διαχειριστή του κτιρίου να απομακρύνει τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος, να αλλάξει το χώρο φύλαξης της μονάδας ελέγχου του, αφού αυτή βρισκόταν στο διαμέρισμά του, και να αφαιρέσει τη δυνατότητα μετάδοσης και καταγραφής ήχου.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, στη συγκεκριμένη πολυκατοικία λειτουργούν δύο διαφορετικά συστήματα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Το ένα αποτελείται από 14 κάμερες, που είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό του κτιρίου, δύο σε κάθε όροφο (από τον 2ο έως και τον 8ο όροφο) και ελέγχουν το πλατύσκαλο, την είσοδο του ανελκυστήρα και τον διάδρομο κάθε ορόφου.

Το άλλο αποτελείται από τέσσερις κάμερες, που είναι εγκατεστημένες μέσα κι έξω από το κτίριο και ελέγχουν η μία την είσοδο της πολυκατοικίας (από την εξωτερική πλευρά), η δεύτερη την είσοδο της πολυκατοικίας (από την εσωτερική πλευρά), η τρίτη την είσοδο του ενός ανελκυστήρα του ισογείου και τα γραμματοκιβώτια και η τέταρτη τις εισόδους των δύο ανελκυστήρων του ισογείου.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με την απόφαση, έδειξαν, ότι:

- Οι κάμερες του πρώτου κυκλώματος ελέγχουν εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους (πλατύσκαλο, είσοδο ανελκυστήρα και διάδρομο) και την πρόσβαση σε κάποια από τα διαμερίσματα του κάθε ορόφου (4-5 διαμερίσματα ανά όροφο)

- Οι μονάδες ελέγχου των κλειστών κυκλωμάτων βρίσκονται στο διαμέρισμα του διαχειριστή της πολυκατοικίας

- Μία από τις κάμερες έχει και τη δυνατότητα καταγραφής ήχου, η οποία, εντούτοις, δεν διαπιστώθηκε από τον έλεγχο αν χρησιμοποιείται.

Η Αρχή που εξέτασε την υπόθεση, ύστερα από προσφυγή των ενοίκων της πολυκατοικίας, έκρινε ότι η τοποθέτηση των καμερών «υπερβαίνει την αρχή της αναγκαιότητας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: