Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Καραμέλες και μπισκότα με μελαμίνη εντοπίστηκαν στη Γαλλία

Καραμέλες και μπισκότα στη Γαλλία, που παρασκευάζονταν στην Κίνα και τα οποία περιέχουν γάλα, βρέθηκαν μολυσμένα με υψηλά επίπεδα μελαμίνης. Το υπουργείο Γεωργίας έδωσε εντολή για την απόσυρσή τους, προειδοποιώντας το κοινό να μην τα καταναλώσει.
Οι καραμέλες και τα μπισκότα περιέχουν μελαμίνη σε ποσοστό άνω του 2,5 mg ανά κιλό, όσο δηλαδή είναι το «όριο συναγερμού» που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί «ιδιαίτερο πρόβλημα» από την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, το κοινό καλείται να μην τα καταναλώσει, αλλά είτε να τα καταστρέψει είτε να τα επιστρέψει στα σημεία πώλησής τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά, από τη στιγμή που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη κινεζικό γάλα, που οι αρχές ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στην ανάκληση σύνθετων προϊόντων, όπως οι καραμέλες και τα μπισκότα, που παρασκευάζονται στην Κίνα.
Τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία απαγόρευσε την εισαγωγή όλων των κινεζικών προϊόντων που περιέχουν γάλα, αλλά δεν είχε προχωρήσει στην ανάκληση των προϊόντων που ήδη είχαν διοχετευθεί στην αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα, αλλά επιτρέπει την εισαγωγή σύνθετων προϊόντων.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, περισσότερα από 10.000 βρέφη και νήπια εξακολουθούν να νοσηλεύονται με προβλήματα στους νεφρούς, εξαιτίας του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: