Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Πέιλιν: «Φιλαράκος τρομοκρατών» ο Ομπάμα

Η Πέιλιν αναφερόταν σε ένα άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times χθες Σάββατο, το οποίο εξέταζε τη σχέση του Ομπάμα με τον Μπιλ Άγιερς.

Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σάρα Πέιλιν, κατηγόρησε χθες Σάββατο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι είναι «φιλαράκος με τρομοκράτες», σε άλλη μια ένδειξη ότι καθώς η προεκλογική εκστρατεία πλησιάζει στο τέλος της, θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.

Η δήλωση της Πέιλιν χαρακτηρίστηκε από την εκστρατεία Ομπάμα ως «σκανδαλοθηρική» και «μικροπολιτική». Νωρίτερα, η εκστρατεία του Τζων Μακέιν είχε χαρακτηρίσει τον Ομπάμα «ψεύτη».

Αντιπαρερχόμενη την συμβιβαστική ρητορική των Μακέιν και Ομπάμα στη συζήτηση για την οικονομική κρίση την τελευταία εβδομάδα, η Πέιλιν είπε σε ομιλία της στο Ίγκλγουντ του Κολοράντο ότι «υπάρχουν στιγμές που είναι αναγκαίο να 'βγάλουμε τα γάντια', και αυτή η στιγμή είναι αμέσως τώρα».

«Ο αντίπαλός μας είναι κάποιος που, όπως φαίνεται, βλέπει την Αμερική ως μια χώρα γεμάτη ατέλειες, παρόλα αυτά είναι φιλαράκος με τρομοκράτες που θα έβαζαν στο στόχαστρο την ίδια τους τη χώρα», δήλωσε η Πέιλιν, αποκαλώντας ακόμη τον Ομπάμα «όνειδος» για την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Η Πέιλιν αναφερόταν σε ένα άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times χθες Σάββατο, το οποίο εξέταζε τη σχέση του Ομπάμα με τον Μπιλ Άγιερς, πρώην μέλος της εξτρεμιστικής αριστερής οργάνωσης Weather Underground, η οποία δρούσε την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο. Το συμπέρασμα των Τάιμς ήταν πως η σχέση Ομπάμα-Άγιερς δεν μπορεί να θεωρηθεί στενή.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου είπε ότι «σήμερα η ομάδα Μακέιν-Πέιλιν πήγε την ανυπόληπτη, επαίσχυντη εκστρατεία της ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι θα προσπαθήσει να 'γυρίσει σελίδα' κι εξαπολύοντας περισσότερες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του γερουσιαστή Ομπάμα».

Μιλώντας στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας το βράδυ του Σαββάτου ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε άμεσα στα σχόλια της Πέιλιν, αλλά είπε στους υποστηρικτές του ότι θα συνεχίσει να διεξάγει την εκστρατεία του με θετικό τρόπο.

«Πάνω απ' όλα (ο κόσμος) έχει κουραστεί από την πολιτική των αντιπερισπασμών, την πολιτική του διχασμού που υπαγορεύει ότι ο τρόπος για να κερδίσεις τις εκλογές είναι απλά να δημοσιεύεις βρωμερές διαφημίσεις και να ψεύδεσαι για τους αντιπάλους σου», είπε.

Ο Ομπάμα είχε συνυπηρετήσει με τον Άγιερς στο διοικητικό συμβούλιο ενός ιδρύματος στο Σικάγο και δήλωσε ότι ήταν μόλις 8 ετών όταν η Γουέδερ Αντεργκράουντ έκανε την πιο γνωστή της βομβιστική επίθεση. Σημείωσε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε δώσει χάρη σε δυο μέλη της οργάνωσης στην διάρκεια των έσχατων ημερών της προεδρίας του.

Η εκστρατεία Μακέιν χαρακτήρισε νωρίτερα τον Ομπάμα ψεύτη αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του για το σχέδιο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την κοινωνική ασφάλιση.

Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο Μακέιν ως «παλιό κόλπο» στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στα «ψιλά γράμματα» που περιέχει.

«Σας δίνει φοροαπαλλαγές με το ένα χέρι κι αυξάνει τους φόρους σας με το άλλο», είπε ο Ομπάμα σε περίπου 18.000 υποστηρικτές του στη Βιρτζίνια.

Εκπρόσωπος του Μακέιν ανταπέδωσε τα πυρά δηλώνοντας ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα ψεύδεται στους ψηφοφόρους, πρόκειται για ένα απροκάλυπτο ψέμα».

Μετά από μία εβδομάδα στην διάρκεια της οποίας στην επικαιρότητα κυριάρχησε το θέμα της διαπραγμάτευσης σχετικά με το νόμο που προωθεί την δαπάνη 700 δις δολαρίων για την «διάσωση» εταιριών-κολοσσών του χρηματοπιστωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας επισφαλών δανείων και άλλων προβλημάτων, ο Ομπάμα επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την ομιλία του στη Βιρτζίνια για να επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την κοινωνική ασφάλιση και την οικονομική πολιτική.

Περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν χωρίς ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη ενώ πολλοί άλλοι φοβούνται ότι θα τη χάσουν εάν απολυθούν εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Και οι δύο εκστρατείες δεσμεύτηκαν ότι θα βελτιώσουν τις ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες ασφάλειας υγείας κι υποσχέθηκαν να τις κάνουν πιο προσιτές. Χθες Σάββατο κάθε εκστρατεία απέρριψε το σχέδιο της άλλης χαρακτηρίζοντάς το υπερβολικά «ριζοσπαστικό».

Οι σφοδρές αλληλοκατηγορίες σημειώνονται καθώς η προεκλογική εκστρατεία, η οποία διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, εισήλθε στον τελευταίο της μήνα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ομπάμα διατηρεί το προβάδισμά του σε εθνικό επίπεδο ενώ κερδίζει έδαφος σε κρίσιμης σημασίας πολιτείες, καθώς η κρίση στην Γουώλ Στρητ έστρεψε την προσοχή των ψηφοφόρων σε θέματα που άπτονται της οικονομίας.

Μακέιν και Ομπάμα αναμένεται να συγκρουστούν ξανά την Τρίτη, όταν θα διεξαχθεί η δεύτερη από τις τρεις τηλεμαχίες τους, που αυτή τη φορά διοργανώνεται στο Νάσβιλ του Τενεσί.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια: