Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Μέχρι το 2011 η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, λέει η Βαγδάτη

Το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα σε Ιράκ και ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, αναφέρει ότι δεν θα υπάρχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά το τέλος του 2011, εκτός και εάν τους ζητηθεί να παραμείνουν, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ.
Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι η Βαγδάτη έχει δικαίωμα να δικάσει Αμερικανούς στρατιώτες για αδικήματα που διεπράχθησαν, ενώ οι στρατιώτες βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ Αλί αλ-Νταμπάχ δήλωσε επίσης ότι η Βαγδάτη θα επιζητήσει παράταση της εντολής παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, εάν η συμφωνία στην οποία εδώ και μήνες προσπαθούν οι δύο πλευρές να καταλήξουν, δεν έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ασφάλειας των δύο χωρών περιστρέφονται κυρίως γύρω από το χρονικό διάστημα παραμονής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, το νομικό καθεστώς στο οποίο θα υπόκεινται οι Αμερικανοί στρατιώτες όπως επίσης και την τύχη των κρατουμένων που έχουν συλληφθεί από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία έχει κατατεθεί προς έγκριση σε Ιρακινούς πολιτικούς, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: