Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Μόνο μπέρδεμα αποκόμισε η βρετανική αστυνομία από την 20ετή παρακολούθηση του Όργουελ

Επί δύο δεκαετίες παρακολουθούσε η αγγλική μυστική αστυνομία τον συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, προκειμένου να ανακαλύψει τυχόν επαφές του με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Όπως αναφέρεται σε αναφορά της Σκότλαντ Γιαρντ από τον Ιανουάριο του 1942, ο συγγραφέας της Φάρμας των Ζώων, του 1984 και του Μεγάλου Αδερφού είχε «προχωρημένες κομμουνιστικές αντιλήψεις», χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Η αναφορά διευκρινίζει ότι ο Όργουελ δεν είχε επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε και εκείνο είχε μαζί του. Ωστόσο, προσθέτει ότι φίλοι του τον είχαν δει να παρευρίσκεται σε κομμουνιστικές συγκεντρώσεις, ενώ επισημαίνεται και ο «μποέμικος» τρόπος ενδυμασίας του τόσο στις ώρες της δουλειάς του όσο και στον ελεύθερο χρόνο του.
Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον συντάκτη της αναφοράς, εκείνος είπε ότι ο Όργουελ θεωρείτο ένας «ανορθόδοξος κομμουνιστής», που δεν συμφωνούσε πλήρως με τις επίσημες απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Από τα αρχεία της ΜΙ5 προκύπτει πως ο Όργουελ κίνησε το ενδιαφέρον των Αρχών από το 1929, όταν ζούσε στο Παρίσι και προσφέρθηκε να γίνει ανταποκριτής για το «Workers Life».
Στο αρχείο του 1942 περιγράφεται ως «λίγο αναρχικός και σε επαφή με εξτρεμιστικά στοιχεία». Επίσης, αναφέρεται ότι έχει «αδιαμφισβήτητα ισχυρές αριστερές απόψεις, αλλά «απέχει πολύ από τον ορθόδοξο κομμουνισμό».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: