Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Υπόθεση Clearstream (χοντρό παιχνίδι)


Ενώπιον των δικαστών που ερευνούν το καυτό σκάνδαλο Clearstream βρέθηκε επί οκτώ ώρες την Παρασκευή ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Δήλωσε αθώος έναντι των κατηγοριών σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί και μίλησε για προδιάθεση υπέρ του νυν προέδρου.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν κατέθεσε για πρώτη φορά ως ύποπτος και όχι με την ιδιότητα του μάρτυρα για το σκάνδαλο που έχει ρίξει βαριά σκιά στη γαλλική πολιτική ζωή.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη κατάθεση είπε πως έγινε ένα «μεγάλο βήμα» προς την ανακάλυψη της αλήθειας, προσθέτοντας ότι επόμενη κατάθεσή του θα δοθεί τον Οκτώβριο. «Αυτή η ακρόαση επέτρεψε να προχωρήσουμε προς την αλήθεια» ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός.
Ωστόσο, σε επιστολή που εστάλη προς τους δικαστές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ουσιαστικά αμφισβητούσε εάν θα είχε μία δίκαιη ακρόαση, λέγοντας σύμφωνα με το Reuters ότι «αυτή η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί πως στρέφεται υπέρ ενός εκ των εναγόντων» -έμμεση αναφορά στον επί μακρόν εσωκομματικό του αντίπαλο Νικολά Σαρκοζί.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2004 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και διεκδικητής του χρίσματος για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.
Στους λογαριασμούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν, ύψους 2,8 δις δολαρίων, το 1991
. Η γαλλική Δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.
Οι υποψίες για το ρόλο του Ντε Βιλπέν εδράζονται στο γεγονός ότι την εποχή που διατελούσε υπουργός διέταξε τουλάχιστον δύο μυστικές έρευνες γύρω από την υπόθεση Clearstream χωρίς να ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό και τους δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση, και γνωρίζοντας πως οι κατηγορίες εις βάρος του Σαρκοζί ήταν ψευδείς.
Σκιές άρχισαν να πλανώνται και γύρω από τον Ζακ Σιράκ μετά από καταγγελίες ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή για τις μυστικές έρευνες, αποφασισμένος να μην επιτρέψει στον Νικολά Σαρκοζί να είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν χαρακτηρίζεται πλέον από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτος για «συνέργεια σε συκοφαντική δυσφήμηση».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: