Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

”Σκληρή” νέα θητεία για τον Έλληνα πρωθυπουργό


της Kerin Hope από την Αθήνα

Ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας, έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες πολιτικές επιλογές καθώς ξεκινά τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργού με πλειοψηφία μόνο δύο εδρών στο κοινοβούλιο.

Μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψε καθαρή νίκη έναντι του ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες εκλογές, η νέα μορφή του ελληνικού αναλογικού εκλογικού συστήματος έδωσε επιπλέον έδρες στα μικρότερα κόμματα.

Οι επιδέξιοι χειρισμοί της προεκλογικής εκστρατείας, που περιλάμβανε γενναιόδωρες αποζημιώσεις για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών και δέσμευση μείωσης του φόρου κληρονομιάς στο μόλις 1%, υπερσκέλισαν τη λαϊκή οργή για την αποτυχία των κρατικών αρχών να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του μετά την εκλογική νίκη, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά την εύθραυστη πλειοψηφία. Δεσμεύτηκε με μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας και τη μείωση της φτώχειας.

Δεν έκανε, ωστόσο, καμία ευθεία αναφορά στα δύο πλέον πιεστικά ζητήματα: Την επί μακρόν αναμενόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ταχεία δράση στο συνταξιοδοτικό ζήτημα, τώρα που το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό διαμορφώνεται κάτω από το όριο των μελών της ευρωζώνης και το δημόσιο χρέος αρχίζει να μειώνεται. Η βελτίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική οικογένεια καθώς δαπανώνται περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως για σπουδές των παιδιών σε δυτικά πανεπιστήμια.

Οι αναλυτές εκφράζουν, ωστόσο, σκεπτικισμό όσον αφορά στις πιθανότητες προώθησης μεγάλων μεταρρυθμίσεων από τον κ. Καραμανλή, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας και της στροφής των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς διπλασίασαν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο. Και τα δύο κόμματα έχουν ”παράδοση” στις διαμαρτυρίες. Μια αναθέρμανση του πολιτικού ακτιβισμού από μέρους των νέων Ελλήνων προοιωνίζεται επίσης προβλήματα για την κυβέρνηση. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα 25,7% είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να ενισχύσει τη θέση του ο κ. Καραμανλής ενδέχεται να συμμαχήσει με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στη Βουλή για πρώτη φορά, με 10 έδρες. Ο ηγέτης του ΛΑΟΣ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι το κόμμα του είναι ρατσιστικό και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ”κατέβασε τους τόνους” εναντίον των μεταναστών στη χώρα.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

2 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Λοιπόν, χθες το απόγευμα είχαμε αυτή τη συζήτηση με έναν φίλο και του έλεγα πόσα νομοσχέδια δεν θα μπορέσει να περάσει η ΝΔ λόγω έλειψης εδρών, δηλαδή ψήφων. Έστω και ένας από τους δικούς τους να είναι αρνητικός στην κάθε ψηφοφορία, θα καταψηφίζεται κατευθείαν το κάθε τι. Ο φίλος αυτός γελούσε και μου έλεγε "ξέρεις πόσοι του ΠΑΣΟΚ θα περάσουν στην αντίπερα όχθη; Οπότε, να 'τες οι έδρες, να 'τες και οι ψήφοι". Λες να τον πιστέψω; Δεν το βλέπω και πολύ πιθανό πάντως να συμβαίνει αυτό το τελευταίο...

geokalp είπε...

αν και αυτή τη συζήτηση θα έπρεπε να την κάνουμε στο άλλο blog...

άσε το ΠΑΣΟΚ... θυμήσου το ΛΑΟΣ.. είπαν "ναι στα καλά", "όχι στα κακά"!