Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Την ισχυρότερη συμβατική βόμβα του κόσμου υποστηρίζει ότι δοκίμασε η Μόσχα


Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τη δοκιμή μιας βόμβας κενού η οποία σύμφωνα με το στρατό είναι το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο του κόσμου, ισχυρότερο και από την «μητέρα όλων των βομβών» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ το 2003.
«Τα αποτελέσματα της δοκιμής του αερομεταφερόμενου όπλου έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα και η ισχύς του είναι συγκρίσιμη με πυρηνικό όπλο» δήλωσε στο κρατικό κανάλι ORT First Channel ο Αλεξάντερ Ρούσκιν, δεύτερος τη τάξει στο επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, το βίντεο δείχνει ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-60 να ρίχνει τη βόμβα πάνω ένα πεδίο βολής, μια τεράστια έκρηξη και ένα τετραώροφο συγκρότημα να διαλύεται σε ερείπια. Η έκρηξη φέρεται να ισοδυναμεί με 44 μετρικούς τόνους τρινιτριλουόλης (TNT).
«Το υπουργείο Αμυνας τονίζει ότι αυτή η στρατιωτική εφεύρεση δεν παραβιάζει ούτε μία διεθνή συνθήκη. Η Ρωσία δεν ξεκινά μια νέα κούρσα εξοπλισμών», αναφέρει το ρεπορτάζ.


Οι βόμβες κενού, γνωστές με τους τεχνικούς όρους «θερμοβαρικές συσκευές» ή «βόμβες καυσίμου-αέρα» γενικά πυροδούνται σε δύο στάδια. Η πρώτη, μικρή έκρηξη διασπείρει ένα σύννεφο εκρηκτικού υλικού, το οποίο εκρήγνυται στο δεύτερο στάδιο.
Η δεύτερη έκρηξη προκαλεί ένα υπερηχητικό ωστικό κύμα με πολύ μεγαλύτερη ακτίνα από ό,τι στα συμβατικά εκρηκτικά. Η απότομη διόγκωση των αερίων στο σημείο της έκρηξης δημιουργεί στιγμιαία υποπίεση, με αποτέλεσμα την εισροή αέρα με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να αυξηθούν οι ζημιές.



(Στην ένθετη εικόνα, η βόμβα πέφτει με αλεξίπτωτο στο πεδίο δοκιμών).

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται ρεπορτάζ του ρωσικού Channel One, η νέα ρωσική βόμβα είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από την αμερικανική MOAB και η θερμοκρασία στο επίκεντρο της έκρηξης είναι διπλάσια, χάρη σε εκρηκτικά νέας τεχνολογίας.
Η βόμβα MOAB (Massive Ordnance Air Blast ή Mother Of All Bombs) παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ το 2003, λίγο πριν από την εισβολή στο Ιράκ, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.
Παρόμοιες θερμοβαρικές βόμβες χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, και παλαιότερα και από τη Ρωσία.
Το 1999, η Ρωσία απείλησε να χρησιμοποιήσει βόμβες κενού στην Τσετσενία, και παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα αν πραγματοποίησε την απειλή της.
Το υπερηχητικό βομβαρδιστικό Tu-60 που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία δοκιμή, γνωστό με το παρατσούκλι Blackjack, είναι το βαρύτερο πολεμικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

djz είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα σταχυολόγηση άρθρων από τον ορυμαγδό πληροφοριών που μας κατακλύζει!
Keep up the good work!

geokalp είπε...

djz ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ο σκοπός είναι η τροφή του μυαλού..