Οι όρχεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές αποθήκες βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας ασθενειών στους άνδρες, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Η ανακάλυψη απλοποιεί τη διαδικασία και παρακάμπτει το ηθικό δίλημμα της χρήσης εμβρυικών κυττάρων.
Οι ερευνητές στη Νέα Υόρκη απομόνωσαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από τους όρχεις ποντικών και κατάφεραν να τα καλλιεργήσουν ώστε να αναπτυχθούν σε καρδιακά και νευρικά κύτταρα και σε λειτουργικό ιστό αιμοφόρων αγγείων.
«Παραμένουν φυσικά μερικά εμπόδια -πρέπει να αναπαράγουμε τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, και δεν έχουμε ανακαλύψει τον ακριβή μοριακό 'διακόπτη' που θα μας επέτρεπε να ελέγχουμε την ανάπτυξή τους κατά βούληση» δήλωσε ο Σάχι Ράφι του Ιατικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, επικεφαλής της ομάδας.
Τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας και θεωρητικά θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μια πληθώρα ασθενειών και να επιτρέψουν την ανάπλαση οργάνων. Γενικά, τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από έμβρυα είναι πιο ευέλικτα από τα βλαστικά κύτταρα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στους ενήλικες, για παράδειγμα στον μυελό των οστών, στο αίμα και σε άλλους ιστούς.
Τα κύτταρα που ανακαλύψε ο Δρ Ράφι σε όρχεις ποντικών είναι εξειδικευμένα στην παραγωγή σπερματοζωαρίων και ονομάζονται σπερματογόνια.
Τα σπερμαγόνια «είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, καθώς κρατούν τους άνδρες γόνιμους σε προχωρημένη ηλικία» σχολιάζουν οι ερευνητές.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι τα σπερματογόνια μετατράπηκαν σε διάφορα είδη ιστών χωρίς να χρειαστεί η γενετική τροποποίησή τους. Στην περίπτωση παραγωγής βλαστικών κυττάρων από άλλες πηγές, όπως ο συνδετικός ιστός», απαιτείται ένας γενετικός «επαναπρογραμματισμός», που αυξάνει τον κίνδυνο ανωμαλιών.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές εικάζουν ότι αντίστοιχα κύτταρα ίσως υπάρχουν και στις ωοθήκες των γυναικών.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου