Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Με σποτ σε αφρικανικές χώρες επιχειρεί η Ισπανία να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση

«Στοπ στα καγιούκος»





Τηλεοπτική εκστρατεία σε χώρες της Αφρικής ξεκίνησε η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να αποθαρρύνει τους οικονομικούς μετανάστες, που κατακλύζουν κατά εκατοντάδες καθημερινά τις ακτές της ευρωπαϊκής χώρας. Στα τηλεοπτικά σποτ εμφανίζονται και διάσημοι Αφρικανοί.
«Ο γιος μου έφυγε και δεν μάθαμε ποτέ ξανά νέα του» λέει μια μητέρα από τη Σενεγάλη και στο επόμενο πλάνο εμφανίζεται ένας νεαρός -προφανώς πνιγμένος.
«Ξέρετε ήδη πώς τελειώνει αυτή η ιστορία. Χιλιάδες διαλυμένες οικογένειες. Μην ρισκάρεις τη ζωή σου για το τίποτα. Εσύ είσαι το μέλλον της Αφρικής» δηλώνει στο τέλος του διαφημιστικού ο τραγουδιστής Γιουσού Ντουρ.
Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση Θαπατέρο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Γκάμπια, της Σενεγάλης, του Μαλί και της Γκάνας, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα τα θαλάσσια σύνορα και να περιοριστούν τα «ταξίδια θανάτου», σε πολλές περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, πάνω από 6.500 αφρικανοί έφτασαν στα Κανάρια Νησιά με τις ξύλινες βάρκες γνωστές ως «καγιούκος».
Εκατοντάδες είναι οι οικονομικοί μετανάστες που ποτέ δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν το ευρωπαϊκό όνειρο, καθώς πνίγονται ή πεθαίνουν από τη δίψα και τις κακουχίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: